Meseria uitată de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu a explodat în 2024, salariile pentru aceste posturi ajung și la 10.000 de lei pe lună!

Conform unui studiu realizat de ejobs, salariile medii nete sunt cuprinse între 4.500 şi 7.000 de lei, în timp ce media naţională a depăşit 5.000 de lei pe lună.

Meseria uitată de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu a ajuns să fie din nou căutată. Astfel, inginerii din România sunt doriţi de multe companii care au nevoie de specialişti în diferite domenii, salariul putând ajunge chiar şi la 10.000 de lei. Media naţională este, însă, de 5.000 de lei pe lună. Desigur, banii oferiţi depind de industria în care este nevoie de ingineri, dar şi de deficitul existent pe piaţa muncii.

Cele mai mari salarii sunt cele ale inginerilor energeticieni (medie de peste 6.000 de lei), aceştia fiind urmaţi de specialiştii în automotive (peste 5.700 de lei lunar). Pe locul al treilea se află inginerii electronişti (5.700 de lei), în timp ce locul al patrulea este ocupat de cei din domeniul aeronavelor (5.300 de lei pe lună).



„Spre deosebire de alte meserii, aici contează foarte mult și studiile în domeniu, iar acest aspect limitează numărul de potențiali candidați noi care apar în piață. Numărul de specialiști pe care îi formează sistemul universitar este mai mic decât numărul de joburi pe care le postează angajatorii.

În plus, există în continuare o cerere mare de ingineri pentru străinătate, aceasta fiind o opțiune tot mai atrăgătoare pentru candidații români. În acest context, angajatorii oferă nu doar salarii competitive, cu mult peste mediile din alte domenii, dar și pachete de beneficii consistente și planuri clare de dezvoltare în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Succesul meseriei de inginer pe vremea comunismului

Cei care ajungeau să facă o facultate pe vremea lui Nicolae Ceauşescu erau, de cele mai multe ori, îndemnaţi de familie să se orienteze către o şcoală tehnică, meseria de inginer şi cea de doctor fiind cele mai lăudate şi respectate. Mai mult, aceştia erau trimişi să lucreze în marile oraşe, arată Bugetul.ro.

La polul opus erau meseriile pe partea de uman (profesor, bibliotecar, istoric etc), absolvenţii fiind trimişi în localităţi mai mici, uneori chiar în altă regiune a ţării.

Acum, inginerii par să câştige din nou teren pe piaţa muncii, Bucureştiul fiind pe primul loc în topul salariilor oferite (5.500 de lei media). Cât despre judeţe, pe primul loc se află Timiş, urmat de Cluj (5.400 de lei), Sibiu (5.300 de lei) şi de Mureş. Cele mai mici remuneraţii sunt, însă, oferite în Giurgiu (3.150 de lei), dar şi în Gorj (3.500 de lei).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pensionarii, în așteptarea majorărilor promise. Guvernul i-a scos din calcule!

astăzi, 09:32

Legea pensiilor le-a adus seniorilor mari speranțe legate de veniturile lunare. După majorarea de care au beneficiat în toamnă, pensionarii așteptau indexarea din ianuarie, însă Execu...

O autocisternă încărcată cu 31 de tone de benzină s-a răsturnat în Suceava. Două persoane au necesitat îngrijiri medicale!

astăzi, 09:00

Noapte albă pentru pompieri și polițiști după ce o autocisternă în care se aflau 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat la intrarea în Fălticeni, dinspre Spătărești. Alarma s...

ANM a extins Codul Galben de ceață și polei pentru județul Botoșani!

astăzi, 08:53

Meteorologii au actualizat prognoza și au extins Codul galben de ceață și polei pentru județul Botoșani.  Din această cauză, până la ora 10:00 și pe drumurile din: - Botoșa...