Directorii de teatre pentru copii, din întreaga țară, au semnat un memoriu înaintat premierului României prin care se solicită renunțarea la unele măsuri din proiectul de ordonanță privind tăierea cheltuielilor din administrația publică. Acest lucru ar însemna și desființarea teatrelor pentru copii.
Memoriul a fost semnat de peste 50 de manageri de instituții publice de spectacole și concerte, și ale Uniunii Teatrale din România – UNITER.
„Prin măsurile relatate mai sus care ar duce la desființarea sau falimentarea a numeroase Instituții de Cultură se încalcă un drept fundamental garantat de Constituție”, arată memoriul remis G4Media.
Directorii de teatre arată că cele mai afectate vor fi instituțiile de cultură subordonate autorităților locale – primării și consilii județene, și susțin că unele prevederi din proiectul de OUG încalcă dispoziții ale Cartei europene a autonomiei locale, ratificată de România prin Legea nr. 199/1997.
Directorii de teatre mai spun că „majoritatea teatrelor de copii și tineret la nivel național au sub 50 de angajați și au o activitate similară cu teatrele dramatice din oraș aparținând de multe ori de același finanțator. În aceeași situație dificilă se află și teatrele care aparțin de același finanțator, dar își desfășoară activitatea în altă limbă, cum ar fi teatrele dramatice și cele în limbi ale minorităților naționale. Pierderea statutului juridic al tuturor acestor teatre înseamnă concret desființarea unei treimi din instituțiile de cultură la nivel național”.
A fost lansată și o petiție în acest sens pe care toți cei care vor să susțină cultura o pot semna.