Memoria zilei: ALEXANDRU ARTIMON

Memoria zilei: ALEXANDRU ARTIMON

ALEXANDRU ARTIMON
agero-stuttgart.de

Alexandru Artimon s-a născut pe 14 septembrie 1938 in comuna Coşula, judetul Botosani. A absolvit Liceul "A.T. Laurian" din Botoşani apoi, în 1963, Facultatea de Istorie - Filosofie, sectia Istorie universala, din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", Iaşi. Doctor în istorie din anul 1999.

Din 1963 pina în 1967 a fost director al Muzeului de Istorie din Târgu Neamt, iar intre anii 1967 - 1969 a functionat ca şef de secţie la Muzeul de Istorie a Bucovinei din Suceava. Din 1969 pînă în 2001 a fost muzeograf principal, şef secţie şi director adjunct (1992 - 2001) al Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău, a fost membru in Comisia oraşelor medievale româneşti, iar din anul 2001 a lucrat ca arheolog expert al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bacău.

Activitatea sa de arheolog a inclus studii privind civilizaţia medievală la Cetăţii  Neamţului (Târgu Neamţ), la Suceava, Volovăţ, Mânăstirea Putna şi Mânăstirea Slatina din judetul Suceava, cercetări în judeţul şi orasul Bacău, Tirgu Trotuş, comuna Stefan cel Mare, Onceşti, Mânăstirea Caşin, Faraoani, Drăgeşti - Tătărăşti, Opriseşti - Răchitoasa, Cleja, Fântânele (Bacău) si la Adjudul Vechi (Vrancea).

"De remarcat în aceeaşi măsură şi calităţile sale umane pe care toţi cei ce i-am fost colegi, prieteni sau subalterni – la un moment da - nu le putem trece cu vederea. Imi amintesc că abia terminasem facultatea şi m-am  angajat   prin concurs (alături de alti tineri absolventi ai aceleasi promoţii), la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" - pot spune că  d-l Alexandru Artimon (era director adjunct pe atunci) ne-a susţinut şi ne-au facilitat integrarea în noul colectiv cu multe sfaturi, o extrem de bună disponibilitate şi susţinere efectivă pe care trebuie să spun (şi sunt în asentimentul majorităţii), nu am mai întâlnit-o la nimeni de atunci încoace", mărturisea în 2008 Mihaela Băbuşanu Amalanci, istoric/ muzeolog din Bacău.

A publicat peste 80 de articole, studii, note si recenzii, în reviste de specialitate din Bacău şi din tară. A participat la sesiuni ştiinţifice organizate de muzee, arhive, institute de cercetare, universitati etc.

A fost distins cu medalii, ordine, premii şi diplome, precum Diplomă de merit, acordată de Ministerul Culturii şi Cultelor(2003) şi, cel mai important, Ordinul "Meritul cultural" în grad de Cavaler, primit in anul 2004.

S-a stins din viata pe data de 8 septembrie 2008.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
48

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
26

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...