Melodii aproape uitate, scoase la lumina si oferite iubitorilor de folclor!

Melodii aproape uitate, scoase la lumina si oferite iubitorilor de folclor!
Orchestra Rapsozii Botosanilor a scos la lumina o noua culegere de folclor muzical, ce urmareste valorificarea acestui gen in zona Botosani si cele transfrontaliere, respectiv ale Republicii Moldova si Ucrainei.

Melodii aproape uitate - folclor muzical din judetul Botosani (Romania) si Raionul Herta (Ucraina) este realizat printr-o colaborare deosebit de fructuoasa cu Consiliul Raional Herta si Directia de Cultura si Turism a aceluiasi raion.

Culegerea si notarea melodiilor au fost realizate pe parcursul unei cercetari pe teren ce a durat un an de zile. Asta a fost posibil prin deplasari in localitatile urbane si rurale din cele doua zone si difuzarea a 60 de chestionare la care s-au primit raspunsuri nu doar din Herta, ci si din celelalte raioane ale regiunii Cernauti, cu pondere romaneasca, precum Hliboca, Noua Sulita, Storojinet, a declarat consilierul artistic al orchestrei botosanene, Dumitru Lavric.

Volumul mai sus mentionat integreaza si foarte multe melodii cu text. Mai exact, melodii ale obiceiurilor calendaristice si ocazionale, cantece propriu-zise si melodii de joc.

Un capitol special cuprinde melodii din repertoriul Orchestrei Plaiul Hertei, dirijor Ilie Crasmaru.

Autenticitatea folclorului a fost obtinuta cu sprijinul unor solisti si rapsozi foarte cunoscuti, precum Alecu Crudu, Vasile Ursachi, Ecaterina Oboroceanu, Ion Motvievici, Ilie Isac, Vasile Stefanescu si altii.

In viitorul apropiat, seria se va completa cu un nou volum, dedicat melodiilor de nunta, a mai adaugat Dumitru Lavric.

Volumul a fost editat in 500 exemplare, ce vor fi distribuite gratuit institutiilor culturale, dar si instructorilor de formatii muzicale profesioniste si de amatori.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
33

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
105

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
87

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...