Medicii ameninţă cu pichetări în toată ţara şi un miting de amploare la Bucureşti

Angajaţii din sistemul sanitar, nemulţumiţi în principal de salarii, vor participa, între 18 şi 24 septembrie, la pichetări în toate judeţele din ţară şi în Capitală, în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe, iar în octombrie va fi organizat un miting la Bucureşti.  

Acţiunile de protest au fost stabilite în şedinţa de marţi a Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate, aceasta având ca membri fondatori Colegiul Medicilor din România (CMR), Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia SANITAS, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor "Dr. Ion Cantacuzino".  

"Sperăm ca prin acţiunile noastre să atragem atenţia guvernanţilor că nu este de glumit. Profesioniştii din sistemul sănătăţii s-au coalizat pentru a obţine mai mulţi bani pentru sănătate, o lege specifică de salarizare a personalului din sistemul de sănătate în care să se regăsească toate categoriile profesionale şi alte lucruri specifice fiecărei profesii. Condiţia noastră preliminară şi nenegociabilă este dublarea salariilor medicilor rezidenţi. În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect în acest sens, sperăm că va fi pus pe site la sfârşitul lunii august", a declarat preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae.  

La rândul său, prim-vicepreşedinte Sanitas, Marius Sepi, spune că, după mitingul din octombrie, acţiunile angajaţilor din sistem se pot "radicaliza".  

În 17 septembrie, reprezentanţii organizaţiilor membre ale Coaliţiei din fiecare judeţ vor susţine o conferinţă de presă în care va fi anunţat calendarul mişcărilor revendicative pe plan local, a mai precizat sursa citată.  

Anunţul privind protestele personalului medico-sanitar a fost făcut atunci de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a spus că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem.   Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist. Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.    

rtv.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime, șanse mari să devină prim-vicepreședinte al PNL la Congresul din 12 iulie!

astăzi, 08:41

Sâmbătă, la Roman, a avut loc întâlnirea regională de alegeri a Partidului Național Liberal pentru regiunea Nord-Est, în pregătirea Congresului Național din 12 iulie. ...

Botoșani: Incendiu la o anexă gospodărească și o parte din acoperișul unei case! (Foto)

astăzi, 08:22

Casa unei familii din localitatea Zăicești a fost în pericol în această dimineață, din cauza unui incendiu izbucnit de la un scuter electric. Din fericire, flăcările au fost obse...

APELUL Patriarhiei Române: Parohiile și mănăstirile să distribuie apă celor care au nevoie!

astăzi, 07:47

În contextul actual al temperaturilor extrem de ridicate înregistrate la nivel național, Patriarhia Română face un apel către toate Eparhiile să ofere sprijin în vreme de c...