Medicamentele care pot agrava problemele pe care ar trebui să le trateze

Ai luat un calmant, iar durerea de cap s-a agravat? De vină este efectul de bumerang pe care îl pot avea unele dintre cele mai folosite pastille.

În unele cazuri se întâmplă acest lucru pentru că ai luat o cantitate prea mare de medicament sau te-ai autodiagnosticat greşit, în altele este doar un efect neobişnuit, ne arata doctorulzilei.ro

Iată o listă cu medicamentele care pot avea un astfel de efect şi soluţiile salvatoare:
 
1. Spray-urile nazale

 
Aceste produse conţin conțin oximetazolină un vasoconstrictor care strâmtează vasele de sânge din nas pentru a decongestiona respiraţia. "Din păcate ele pot exacerba, de asemenea inflamaţia şi congestia", explică Richard F. Lockey, expert în alergie la Universitatea din Florida de Sud. După mai multe zile de utilizare, vasele de sânge îşi pot pierde capacitatea de a se contracta singure.

Ce poţi face: Nu folosi mai mult de 5 zile spray-uri care conțin oximetazolină si nu depăși doza recomandată. Dacă apare efectul de bumerang, vorbeşte cu medicul care îţi poate prescrie un tratament cu steroizi nazali pentru reducerea congestiei şi restabilirea funcţiei vaselor de sânge.
 
2. Analgezicele

Analgezicele inghiţite prea des pot avea efect exact opus celui scontat. Cu cât eşti mai înverşunat să scapi de dureri cu ajutorul pastilelor, cu atât mai mari sunt şansele să nu te slăbească.
 
Printre medicamentele care pot crea probleme se numără aspirina, paracetamolul, Advil şi cele care conţin cofeină, potrivit lui Robert Kunkel de la Cleveland Clinic.

Ce poţi face: Până de curând, singura soluție era să intrerupi utilizarea tutror analgezicelor. Însă cercetatorii de la Universitatea Thomas Jefferson folosesc cu succes Topamax în cazul persoanelor care suferă de dureri de cap cauzate de medicaţia excesivă.
 
3. Cremele cu cortizon

 
Cortizonul aplicat frecvent accentuează înmulţirea agentului infecţios. Iar după aplicări repetate se ajunge la dependenţa de cortizon pe zona respectivă. Cortizonul este ca un drog pentru piele. În momentul când se înceteaza tratamentul cu cortizon, pielea se comportă ca şi când ar intra în sevraj. În acel moment apar leziuni din ce in ce mai accentuate, cortizonul determinând subţieri şi striaţii ale pielii, dilatarea vaselor sangvine superficiale. Pielea se înroşeşte, îşi pierde elasticitatea şi se ajunge în stadiu de rozacee.
 
Ce poţi face: Foloseşte o astfel cremă pentru maximum 7 zile, mai ales pentru faţă şi în zona inghinală. Dacă ai folosit o cremă cu cortizon pentru mai mult timp și ai erupții persistente vorbeşte cu medicul.  Una dintre soluţii este să nu mai foloseşti deloc crema pentru a permite pielii să se recupereze complet, însă poate dura un an sau chiar mai mult, timp în care poţi ameliora simptomele cu ajutorul cremelor hidratante. În unele cazuri se administrează antibiotic, se face tratament local cu tincturi, loţiuni, creme, dar şi tratament cu lumină pulsată.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigăt de ajutor! Un copil din Botoșani a fost electrocutat și transferat de urgență la Spitalul " Sf. Maria" din Iași: familia cere ajutor!

astăzi, 20:47

Luca Mateo, un copil de 13 ani, are nevoie de ajutorul nostru, după ce sâmbătă a fost electrocutat și transferat de urgență, cu elicopterul, la Spitalul " Sf. Maria" din Iași. ...

,,E timpul să nu mai dăm și noi ceva!” - Activități de prevenire a corupției desfășurate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati! (Foto)

astăzi, 19:50

Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au desfășurat, în perioada 02-04 iulie 2025, în baza prot...

Tragedie la pescuit: Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat să înoate, în râul Prut, și nu a mai ajuns la mal! (Foto)

astăzi, 19:41

Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, î...