Corpul Profesional al Mediatorilor din judeţul Botoşani (CPMJ) va asigura implementarea strategiei Consiliului de Mediere la nivel naţional, iar prin această organizare judeţeană se doreşte să se răspundă eficient la sistemul judicar şi la Directivele Europene SAL (Soluţionarea Alternativă a Litigiilor) şi SOL (Soluţionarea Online a Litiigilor), adică la modificările legislative preconizate să fie aplicate din data de 9 iulie 2015, ce se referă la rezolvarea litigiilor dintre consumatori şi producători.
Totodată, prin organizarea într-o astfel de structură se asigură calitatea actului de mediere, o practică unitară, precum ÅŸi stabilirea unei trategii eficiente în relaÅ£ia cu sistemul judiciar.
La BotoÅŸani, preÅŸedintele CPMJ este Marinela Popa, iar vicepreÅŸedinÅ£i Tiberiu Roman ÅŸi Eugen Pânzariu.
În cadrul unei conferinÅ£e de presă, aceÅŸtia au vorbit despre rolul mediatorilor ÅŸi ce implica activitatea acestora în comparaÅ£ie cu implicaÅ£iile unui proces în instanţă. Pe de altă parte, Marinela Popa, a precizat că această formă de organizare la nivel judeÅ£ean vine ÅŸi în sprijinul celor care aleg să practice această profesie liberală.
Mediatorii se adresează tuturor categoriilor socio-profesionale, iar tarifele practicate de fiecare mediator în parte se negociază cu clienÅ£ii, fiind preÅ£uri accesibile oricui.
Un alt aspect important este acela că medierea este confidenÅ£ială ÅŸi chiar dacă există un proces în instanţă, dacă părÅ£ile ajung la un acord de mediere, pe portalul instanÅ£elor nu vor apărea astfel de informaÅ£ii.
La nivelul judeÅ£ului BotoÅŸani sunt circa 86 de mediatori activi. Se doreÅŸte ca mediatorii autorizaÅ£i să fie înscriÅŸi într-o listă de permanenţă care să fie afiÅŸată ÅŸi la instanÅ£ele de judecată, pentru a exista un contact permanent între cele două părÅ£i.
În ceea ce priveÅŸte proiectele, Consiliul de Mediere lansează proiectele sociale “România Mediază" ÅŸi “O societate a dialogului", proiecte ce doresc să aducă schimbări în comunităţile locale.