Mănâncă sănătos: La ce este bună zeama de tărâţe de grâu

Cand se macina boabele de grau, invelisul ramane ceva mai mare si se separa prin cernere. Rezulta, in acest fel, pe de o parte faina, pe de alta parte tarata, care in vremuri de demult era folosita ca hrana pentru animalele din gospodarie si la fabricarea borsului. In nevoia lor de a-si trata bolile de care sufereau, oamenii au folosit tarata ca leac pe cand medicamentele de sinteza inca nu se produceau.

Astfel, s-a constatat ca datorita compozitiei, taratele au numeroase proprietati terapeutice: regleaza digestia, sunt emoliente, laxative, nutritive, remineralizante, reconfortante, tonic general. Tarata este foarte bogata in vitaminele din grupul B, cu exceptia vitaminei B12, minerale, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, si aminoacizi.

Apa de tarate este un detoxifiant excelent. Ca sa obtii un litru de apa de tarate, toarna un litru si jumatate de apa plata peste opt linguri de tarate si lasa vasul acoperit, peste noapte, timp de opt, zece ore. Dimineata separi zeama de tarate si lichidul rezultat se bea peste zi. E bine ca apa de tarate sa nu se pastreze de pe o zi pe alta.

Cura cu zeama de tarate sa nu dureze mai mult de o saptamana. Tarata ramasa poate fi consumata la micul dejun cu lapte, iaurt sau miere de albine cu conditia ca in ziua respectiva sa se manance foarte putina paine.

Apa de tarate, putin incalzita, nu mai mult de temperatura corpului, poate servi ca leac impotriva constipatiei. Doua, trei lingurite de tarate puse intr-un pahar de apa plata si lasate cateva minute, potolesc, pe data, diareea.

In caz de raceala si tuse, se inmoaie tarate in apa fierbinte si se pun pe pieptul bolnavului dupa ce, in prealabil, pielea a fost unsa cu grasime de porc, unt sau ulei. La acest procedeu sa se apeleze, de preferinta, seara, si bolnavul sa nu mai iasa din casa pana a doua zi.

"Zabalutele" sunt crapaturi care apar la coltul buzelor din cauza unui aparat dentar prost adaptat sau a infectiei. De cele mai multe ori, tratamentul extern medicamentos nu da niciun rezultat, deoarece este ignorata principala cauza: lipsa vitaminei B2. O cura de doua, trei saptamani cu tarate care mustesc de vitamina B, doua lingurite de tarata intr-un pahar cu apa plata, usor incalzita, vindeca "zabalutele" fara sa mai fie nevoie de medicamente. Pentru ca sunt cam inecacioase, copiilor li se poate da zeama de tarate, care are acelasi efect.

Apa de tarate are darul de a curate pielea in profunzime, de a-i reda stralucirea si tineretea, de a o catifela. Si astazi exista medici care cunoscand puterea tamaduitoare a taratei, recomanda mamelor sa faca baie cu apa de tarate nou-nascutului pentru curatarea pielii.

Si, daca nou-nascutului baia cu apa de tarate ii face bine, cu siguranta, face acelasi lucru se intampla si la maturitate ,daca exista persoane care cred si accepta sa faca doua, trei bai, macarl a schimbare de anotimp.

(Silvia Holotiuc)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi morți și 14 răniți în urma unui atac rusesc cu drone și rachete asupra orașului Cernăuți! (Foto)

astăzi, 10:37

Noaptea trecută, regiunea Cernăuți au fost ținta unui atac rusesc cu drone „Shahed” și rachete. Potrivit guvernatorului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniu...

Iftime, ”verificat” și la avere înaintea Congresului PNL de astăzi!

astăzi, 09:42

La Congresul PNL de astăzi, 9 nume concurează pe 4 locuri. Pentru funcția de prim-vicepreședinte se înfruntă liberali, unii veniți din modul privat, care au afaceri serioase și patrimonii...

45 de permise de conducere reținute într-o zi, într-o zonă cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere!

astăzi, 09:00

Vineri, 11 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Botoșani au desfășurat o acțiune punctuală pe drumul județean DJ282 B, într-o zonă cu risc ridicat de producere a acciden...