Majorarea salariilor este ilegala - Consiliul Fiscal

Majorarea salariilor este ilegala - Consiliul Fiscal
Consiliul Fiscal avertizeaza ca decizia Guvernului privind majorarea salariilor incalca legea responsabilitatii fiscale si recomanda includerea oricaror modificari in politica salariala in proiectul initial de buget.

"Proiectul de rectificare nu indeplineste regula stipulata la art. 9, alin. (2) din Legea nr. 69/2010 conform caruia totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificarilor bugetare", se arata in opinia Consiliului fiscal privind rectificarea bugetara, postata pe site-ul institutiei.

De asemenea, proiectul "nu indeplineste regula cu privire la rectificarile bugetare stipulata la art. 16 din Legea nr. 69/2010 conform caruia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene".

Proiectul initial de buget a fost construit inca de la inceput pe baza unei tinte de deficit neclare, mentinand posibilitatea majorarii pe parcursul anului, acest lucru fiind in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare, mai arata documentul citat.

Majorarile salariale pentru a permite o noua etapa de recuperare a reducerilor salariale din sectorul bugetar operate in 2010 presupun o crestere a cheltuielilor de personal de 1,15 miliarde de lei.

"Pentru a asigura o predictibilitate si pentru a respecta principiile din legea responsabilitatii fiscale, tot ceea ce inseamna politica de personal trebuie stabilit la inceputul anului. In timpul anului, la rectificarile bugetare nu ai voie sa cresti suma alocata cheltuielilor de personal.

Daca ai aprobat X lei pentru cheltuieli in bugetul de personal, nu poti sa depasesti acel X lei in executie. Facand o marire salariala acum, in timpul anului, trebuie sa majorezi alocarea de fonduri pentru cheltuielile de personal, ceea ce intra in contradictie cu prevederile legii responsabilitatii fiscale. Mai mult, cheltuielile de personal nu pot fi crescute cu 6 luni inainte de alegeri, ceea ce iarasi este incalcat", a explicat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, pentru Business 24.

In acelasi timp, pe partea de cheltuieli, scad cheltuielile de investitii, creste deficitul bugetare.

In esenta, ca sa pot creste cheltuielile salariale, am niste modificari pe partea de venituri. Ca sa pot creste cheltuielile de personal, cresc deficitul bugetar si mai reduc din cheltuielile de investitii.

Citeste mai mult pe Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
304

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
442

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
573

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...