"Proiectul de buget pentru anul 2012 pleaca de la un deficit de 1,9% din PIB si o crestere economica de 2,1%. Romania are sanse, daca situatia din Europa se imbunatateste, sa ajunga la un deficit pe ESA de 3% din PIB la finalul lui 2012. Plecam cu acest buget pentru ca este un gest responsabil, rational si prudent. Prudenta pentru ca, daca nu se imbunatatesc lucrurile in Europa in 2012, sa nu taiem alte obligatii sociale ale statului", a aratat prim-ministrul Emil Boc.
Premierul a adaugat ca pensiile si salariile nu vor fi marite pana cand economia nu va permite acest lucru. "Nu majoram pensiile si salariile pana nu vedem ca situatia economica ne permite acest lucru. Daca o va permite, in limite decente, acest lucru poate fi facut in a doua parte a anului 2012, cand vom sti care este scenariul dupa care ne ghidam: cel optimist sau cel pesimist", a aratat Emil Boc.
Seful Executivului a subliniat ca economia Romaniei se va baza, anul viitor, pe investitii, si ca va evita cresterea excesiva a datoriei publice. "Datoria publica va fi de 33,9% din PIB in 2012, mult sub nivelul de 60% aprobat prin Acordul de la Maastricht. Obiectivul nostru este sa mentinem datoria publica la un nivel scazut, iar un deficit bugetar sub 3% deschide calea spre acest obiectiv. Cheia de bolta a bugetului din 2012 o reprezinta investitiile si locurile de munca", a spus Boc.
De asemenea, premierul a precizat ca Romania mentine obiectivul de aderare la euro in 2015.
USL pune conditii
USL va vota bugetul de stat pe anul 2012 doar daca vor fi adoptate cele zece amendamente pe care le-a propus la proiectul acestuia, a declarat vineri, la Târgu Jiu, presedintele PSD, Victor Ponta.
Cu cele zece amendamente, de bun simt, logice si acoperite, adoptate, atunci USL se comporta ca o opozitie constructiva si votam bugetul de stat, pentru ca eu sunt convins ca, mai devreme de noiembrie 2012, noi, cei de la USL, vom fi in pozitia in care vom administra acest buget si va trebui sa dam raspuns la toate celelalte, a afirmat liderul PSD.
El a explicat ca scaderea CAS si reducerea treptata a TVA vor putea fi compensate prin renuntarea la fondul de rezerva al prim-ministrului si la programul national de dezvoltare propus de PD-L, unde s-ar afla resurse in valoare de 5 miliarde de euro, despre care a afirmat ca sunt folosite doar "pentru primariile PD-L si pentru primarii din opozitie care sunt de acord sa tradeze si sa treaca la UNPR".
Liderul PSD a mai spus ca reducerea CAS si a TVA sunt masuri care au fost solicitate nu doar de USL, ci si de oamenii de afaceri si de Consiliul investitorilor straini.