Lupta cu seceta nu înseamnă doar irigaţii – la ce trucuri poţi apela pentru a păstra apa în sol

Pentru cei mai mulţi dintre noii fermierii lupta cu seceta se rezumă la irigaţii. Fără ele, seceta îi ruinează. Dar n-ar trebui să se întâmple așa.Problema cea mai importantă în lupta cu seceta este păstrarea umidităţii solului. Chiar şi în veri secetoase plouă – uneori cantitatea de apă pe metru pătrat fiind chiar foarte mare – din nefericire din pricina căldurii şi a zilelor înşirate de soare puternic apa se evaporă şi pământul se usucă, acceaşi soartă având-o şi irigaţiile, scrie agrointel.ro.
 
În lupta cu seceta înainte de a te gândi cum să aduci apa în sol, trebuie să te gândeşti cum să o faci să stea cât mai mult acolo pentru a rămâne la dispoziţia plantei pe care o cultivi.
 
Pentru asta trebuie să găseşti soluţii pentru a reduce temperatura la nivelul răsadurilor şi pentru a încetini la maximum evaporarea apei din sol.
 
La nivelul solului se adăugă un strat protector care fie va reflecta lumina soarelui asigurând reducerea temperaturii la nivelul solului, fie va acţiona ca un burete care va absorbi apa împiedecând-o să se evapore direct în aer.
 
Soluţiile protejării umidităţii solului sînt numeroase – în funcţie de tipul de cultură, de suprafaţa, de condiţiile meteo-hidro ale terenului, de dimensiunea proiectului.
 
Printre cele mai întâlnite soluţii regăsim pietrişul "alb", resturile vegetale şi foliile de plastic.
 
Straturile protectoare din pietriş alb sînt un împrumut de la natură: în regiunile deşertice unde solul este acoperit de pietriş alb rezultat din fărămiţarea stâncilor, plantele cresc pentru că solul rămâne umed sub acest strat protector. "Albul" reflectă razele soarelui reducând temperaura iar piatra acţionează ca un izolator termic, fiind însă un filtru care permite intrarea apei în pământ.
 
Resturile vegetale, un rumeguş foarte mare, se îmbibă de fiecare "strop" de umiditate din atmosferă şi o pun la dispoziţia plantei, în plus permit trecerea apei de ploaie în sol şi împiedică evaporarea apei din sol direct în aer.
 
Foliile de plastic sînt o încercare a omului de a substitui natura, în funcţie de textura lor şi de diferitele lor date tehnice de design pot reproduce beneficiile celoralte produse ale naturii reflectând lumina, permiţând trecerea apei în sol întârziind cât mai mult evaporarea.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AJPIS Botoșani: Persoanele cu nevoi speciale își vor primi indemnizațiile pe luna ianuarie începând de mâine!

astăzi, 20:15

Suma totală platită este de 10.941.339 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav - Bugetul personal complementar ...

Lângă noi: România deschide prima fabrică de hârtie cerată din estul Europei!

astăzi, 19:35

Potrivit unui comunicat al Exonia, România devine pionier în estul Europei prin deschiderea primei fabrici de hârtie cerată destinată ambalării produselor alimentare, „&icir...

Blocada la Ștefănești: Zeci de controale efectuate de polițiști în trafic!

astăzi, 18:45

Astfel, polițiștii au acționat în baza planului de activitate Blocada, fiind legitimate peste 60 de persoane și controlate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fos...