Luni de așteptare pentru analize gratuite! Președintele CJAS Botoșani: "Sunt fonduri pentru analizele asiguraților"

"Nu mai avem fonduri. Încercați luna viitoare". Este replica pe care o aud frecvent botoșănenii care merg la laboratoarele de analize medicale, pentru a-și face analize gratuite, de care au tot dreptul să beneficieze.

De cele mai multe ori, banii pe care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate îi dau către laboratoarele de analize medicale ajung doar pentru primele zile din lună, iar cei care au ghinionul de a nu veni "la timp" pentru programări fie trebuie să aștepte chiar și câteva luni, fie trebuie să scoată bani din buzunare pentru a și le plăti singuri, deși sunt asigurați, iar mulți poate nu au beneficiat niciodată de servicii medicale.

Și totuși, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) susțin că la nivelul județului Botoșani fondurile alocate lunar laboratoarelor private de analize medicale, de aproximativ 500.000 de lei, sunt suficiente.

Președintele CJAS Botoșani, Costel Lupașcu, consideră că de aceste analize medicale gratuite ar putea să beneficieze cât mai mulți asigurați și nu s-ar mai termina atât de repede dacă medicii care dau biletele de trimitere s-ar rezuma strict la analizele care trebui făcute în cazul unui anumit diagnostic.

“Fondurile se alocă funcție de punctajul pe care îl obține la evaluare fiecare frunizor de servicii medicale paraclinice și acest punctaj se referă la dotări, aparatură, și la personalul care își desfășoară activitatea la respectivul laborator. În al doilea an de când am venit eu la CJAS fondurile pentru analizele paraclinice de laborator s-au dublat, anul trecut s-au triplat aceste fonduri. Din păcate, indiferent cât de mult le-ai da ei tot spun că nu le ajunge. Trebuie analizată oportunitatea eliberării biletelor de trimitere pentru asigurați, trebuie văzut momentul în care asigurații trebuie să își facă acele analize medicale. Biletele de trimitere se eliberează ca urmare a actului medical propriu în funcție de diagnosticul pacientului și ar trebui analizat de către medicii care scriu biletele de trimitere și numărul de analize pe care îl presriu pentru fiecare asigurat. Dacă o parte din analize nu au legătură cu diagnosticul e de preferat să recomande doar analize care au legătură cu diagnosticul. În Botoșani sunt fonduri pentru analizele medicale ale asiguraților", a declarat Costel Lupașcu, președintele CJAS Botoșani.

Acesta a mai precizat că la nivelul județului Botoșani sunt și laboratoare care au fonduri pe tot parcursul lunii.

 

Spune-ne opinia ta