„Luna sângerie”: Când se produce fenomenul rar vizibil parțial și în România!

Prima eclipsă totală de Lună din ultimii doi ani, cunoscută popular și ca „Luna sângerie”, va avea loc în noaptea de 13-14 martie 2025. Acest fenomen astronomic spectaculos va fi vizibil doar pentru cei aflați pe partea întunecată a Pământului. În țara noastră, spectacolul ceresc va putea fi însă admirat parțial.

În noaptea de joi spre vineri, 13-14 martie 2025, se va produce o eclipsă totală de Lună, începutul fenomenului urmând a fi vizibil și în țara noastră. Mai exact, momentul în care eclipsa atinge faza totală coincide cu apusul Lunii în România, atunci putând fi observate primele faze ale fenomenului.

 

Potrivit specialiștilor, Luna va intra în umbra Pământului timp de 65 de minute, căpătând o nuanță roșiatică intensă, fenomenul fiind cunoscut și sub numele de „Luna sângerie”.

Cu toate că eclipsa va avea loc simultan în întreaga lume, fenomenul va putea fi observat cel mai bine în America de Nord și de Sud. De asemenea, europenii vor putea admira fenomenul la apusul Lunii, în timp ce asiaticii îl vor vedea la răsărit. Punctul de maximă eclipsă se va situa deasupra Oceanului Pacific.

Observatorul Astronomic Amiral ”Vasile Urseanu” a anunțat că faza de Lună Plină se va produce vineri, la ora 8:54, în țara noastră putând fi observat doar începutul fenomenului, înainte ca Luna să apună.

Eclipsele de Lună se produc numai noaptea, atunci când este Lună plină și Pământul se află între Soare și Lună. Astfel, Luna intră în umbra Pământului. Într-o eclipsă totală, întreaga Lună intră în cea mai întunecată parte a umbrei Pământului, moment în care aceasta capătă o culoare roșiatică. Culoarea roșiatică poate fi rezultatul unui fenomen optic numit și „dispersie Rayleigh", care permite razelor roșii ale Soarelui să treacă prin atmosfera terestră și să ajungă la Lună. Din acest motiv, eclipsele de Lună sunt uneori numite și „Lună Sângerie”, scrie Bugetul.

Pentru a admira o eclipsă de Lună nu este nevoie de echipament special, deși folosirea oricărui accesoriu precum binoclu sau telescop poate îmbunătăți vizualizarea. Pentru a admira eclipsa de Lună în România, este recomandată găsirea unui mediu întunecat, departe de luminile puternice ori alte obstacole, cum ar fi clădirile înalte și luminate. De asemenea, cerul senin, fără nori, va oferi o vizibilitate mai mare a întregului spectacol ceresc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Cum te poate ajuta un credit de nevoi personale să-ți transformi visurile în realitate

astăzi, 16:40

Fiecare dintre noi are o listă, mărturisită sau nu, cu dorințe amânate. Poate visezi la o mașină nouă sau ți-ai dori să-ți renovezi casa așa cum ai visat-o de ani de zile, poate vrei ...

Frații din Botoșani care au pășit pe același drum și îmbracă uniforma militară!

astăzi, 15:12

Roșu Emilian și Roșu Adi, frați gemeni, două caractere puternice, o singură chemare: Vânători de Munte. Crescuți într-o comunitate mică, unde visurile mari se nasc în tă...

Focar de rabie confirmat într-o comună din județul Botoșani, autorități convocate în ședință de urgență!

astăzi, 14:34

Autoritățile sanitare informează că a fost confirmat un focar de rabie la o bovină din comuna Hudești. Din acest motiv, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a convocat astăzi, o ședin...