"În fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte Ziua personalului din administraţia penitenciară, odată cu prăznuirea patronilor spirituali Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului. Anul acesta, ziua aniversară va fi marcată într-un mod deosebit în Penitenciarul Botoşani, prin organizarea Zilei porților deschise, ocazie cu care pot participa toate persoanele interesate să ia parte la un tur de prezentare a unității noastre și de informare asupra activităților desfășurate de persoanele private de libertate".
Aşa suna comunicatul de presă transmis de Penitenciarul Botoşani, iar invitaţia nu se refuză. Nu în fiecare zi ai ocazia, ca jurnalist, să pătrunzi într-o lume în care senzaţia permanentă e de apăsare. Apăsarea lipsei de libertate, indiferent de regimul Penitenciarului în care sunt depuşi deţinuţii. La Botoşani, regimul e semi-deschis.
De la etajul III al corpului până la parter, în fiecare secţie, aceeaşi senzaţie de apăsare. Deţinuţii se împart în două: cei serioşi, gânditori, care merg pe holuri, salutând încet, la cei care îşi ascund trăirile sub masca veseliei şi a batjocurii. Trecem printre ei şi suntem îndemnaţi să nu ne temem. Nu e cazul, probabil şi în afara Penitenciarului sunt oameni la fel ca ei, cu metehne similare, dar spre deosebire de aceştia, pe aceia nu-i cunoaştem pentru că nu au fost condamnaţi.
Directorul Penitenciarului, Dan Brehuiescu, ne spune că incidentele au scăzut foarte mult în ultimii ani. "Noi nu am mai avut intervenţii de vreo doi ani. Avem echipă de intervenţie dar nu a fost cazul să intervină. Cum te porţi, aşa se poartă", mărturiseşte directorul care crede în bine, în tratament civilizat, în reciprocitate.
Ajungem la atelierul de icoane iar ochii se plimbă pe icoanele ieşite tot din mâinile deţinuţilor. Suntem impresionaţi de picturile pe scoarţă de copac, în forma naturală, uşor concavă. La masă, doi bărbaţi pictează. Atmosfera devine atât de grea încât simţim nevoia să ieşim din atelier, să-i lăsăm pe cei doi să-şi verse toată durerea în pictură.
Vizita în Penitenciar se apropie de final, ora acordată presei a expirat de mult. Părăsim penitenciarul cu gândul că urarea "o zi bună" are poate un alt sens pentru cei care trăiesc aici- deţinuţii şi cei care îi supraveghează.
Capela unităţii
Celulă reabilitată
Celulă nemodernizată
Citeşte şi:
Spiriduşul din Penitenciarul Botoşani. Asistentul social care se hrăneşte cu culori şi vise
Omerta de după gratii. Trei deţinuţi condamnaţi pentru o agresiune sexuală în Penitenciar!