Comisiile de evaluare a pagubelor înregistrate în urma fenomenelor meteorologie din luna mai 2025 au predat rapoartele către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) al județului Botoșani.
Astfel, în urma ploilor torențiale și a inundațiilor au fost afectate 35 de unități administrativ teritoriale, din care 104 localități. De altfel, șase case au fost afectate, 5 anexe gospodărești, un obiectiv socio-economic, 13 podețe, 36,58 kilometri de drumuri comunale, 192,36 kilometri de străzi, 7,68 kilometri de drumuri de exploatație, 277 de hectare de teren arabil și în comuna Curtești a fost afectată o construcție hidrotehnică.
„În baza rapoartelor primite de la nivelul unităților administrativ teritoriale, precum și a emiterii ordinului prefectului pentru constituirea comsiilor de evaluare a pagubelor, s-a constituit un centralizat la nivelul județului Botoșani. Pagubele se estimează la 16 mii lei”, a declarat col. Petru Pălimariu, prim-adjunct al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a precizat că există posibilitatea ca Uniunea Europeană să deconteze aceste sume estime din fondul de solidaritate.
„Există probabilitatea ca Uniunea Europeană să deconteze aceste pagube din fondul de solidaritate”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
Familie rămasă pe drumuri după inundații
O singură familie din județul Botoșani nu se mai poate întoarce în propria locuință, aceasta fiind complet afectată de inundații. Familia este din satul Șupitca, comuna Coșula, și va primi o locuință modulară.
„Locuința a fost afectată în urma manifestărilor fenomenelor meteorologice din perioada 23 mai – 30 mai 2025. Solicitarea a venit către inspectoratul nostru de la Instituția Prefectului. Va fi preluată pe bază de proces verbal de către UAT Coșula. Trasportul și predarea ulterioară se va efectua prin grija unității administrativ teritorială Coșula”, a completat col. Petru Pălimariu.