Când acuzăm dureri de cap, febră, dureri în gât sau nas înfundat trebuie să evităm anumite alimente, susţin specialiştii. Astfel, condimentele iuţi, precum piperul, muştarul iute, hreanul trebuie mâncate în cantităţi moderate.
Potrivit medicilor, deşi sunt considerate decongestionante nazale, favorizând drenajul mucozităţilor, aceste condimente pot provoca iritaţii ale mucoaselor, îngreunând vindecarea.
Dulciurile atacă globulele albe. Specialiştii precizează că neutrofilele, care au rolul de a distruge virusurile, devin letargice şi nu pot apară eficient organismul împotriva virozelor atunci când există un aport ridicat de zahăr în dietă. Aşadar dulciurile ar trebui eliminate din alimentaţie pe parcursul răcelii. Studiile clinice au demonstrat că anumite componente ale laptelui determină eliberarea de histamine în organism, substanţă care contribuie la agravarea congestiei nazale.
Ceaiul fierbinte favorizează apariţia bacteriilor
Medicii atrag atenţia că obiceiul de a consuma ceaiuri fierbinţi în cazul răcelilor şi gripei este foarte dăunător. "Atât băuturile fierbinţi, cât şi cele foarte reci usucă mucoasa. Mai mult, cele fierbinţi pot produce arsuri la nivelul mucoasei, iar microleziunile favorizează apariţia bacteriilor. Rolul mucoasei este de a împiedica pătrunderea microorganismelor", afirmă prof.dr.Cristian Vlădescu.
Medicii spun că, atunci când suntem răciţi sau gripaţi, trebuie să ne hidratăm, pentru a umidifia mucoasa. Astfel, băuturile alcoolice sunt contraindicate când suferi şi de o viroză respiratorie. În plus, alcoolul favorizează eliminarea vitaminei C din corp şi încarcă suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii.
Cafeaua şi ceaiul negru sunt şi ele trecute pe lista alimentelor contraindicate, deoarece datorită efectului diuretic, acestea deshidratează corpul, agravând simptomatologia virozelor respiratorii.
În cazul răcelilor uşoare sunt de ajuns lichidele la temperatura camerei şi antiinflamatoriile, cum este aspirina. Când febra depăşeşte 38 poate fi vorba despre o infecţie bacteriană, iar sub 38 ne confruntăm cu infecţii virale, cu forme mai uşoare, precizează specialiştii. "De regulă, temperatura arată că organismul luptă cu infecţia. Cea mai bună metodă pentru scăderea febrei este administrarea de aspirină şi algocalmin", menţionează prof. dr. Cristian Vlădescu.
Sursa: Gandul
Lista alimentelor de care trebuie să te fereşti atunci când eşti răcit
Stiri Botosani Tuesday, 9 November 2010 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Primăria Municipiului Botoșani va fi iluminată în mov de Ziua Mondială a Copiilor Născuți Prematur!
astăzi, 16:21
Primăria Municipiului Botoșani se alătură și în acest an campaniei de susținere a copiilor născuți prematur. Prin iluminarea clădirii principale a municipalității în culoarea...
Vești (aproape) bune pentru FCSB, un titular convocat la națională ar putea fi trimis acasă!
astăzi, 15:48
FCSB trece printr-o situația gravă, dacă ne raportăm la problemele de lot de la gruparea roș-albastră. Campioana României urmează să dispute următorul meci de campionat împotri...
Un bărbat s-a ales cu permisul suspendat din motive medicale, polițiștii l-au prins (din nou) la volan!
astăzi, 14:50
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din municipiul Botoșani. &Ici...