Lista alimentelor de care trebuie să te fereşti atunci când eşti răcit

Când acuzăm dureri de cap, febră, dureri în gât sau nas înfundat trebuie să evităm anumite alimente, susţin specialiştii. Astfel, condimentele iuţi, precum piperul, muştarul iute, hreanul trebuie mâncate în cantităţi moderate.

Potrivit medicilor, deşi sunt considerate decongestionante nazale, favorizând drenajul mucozităţilor, aceste condimente pot provoca iritaţii ale mucoaselor, îngreunând vindecarea.

Dulciurile atacă globulele albe. Spe­cialiştii precizează că neutrofilele, care au rolul de a distruge virusurile, devin letargice şi nu pot apară eficient organismul împotriva virozelor atunci când există un aport ridicat de zahăr în dietă. Aşadar dulciurile ar trebui eliminate din alimentaţie pe parcursul răcelii. Studiile clinice au demonstrat că anumite componente ale laptelui deter­mină eliberarea de histamine în organism, substanţă care contribuie la agravarea congestiei nazale.

Ceaiul fierbinte favorizează apariţia bacteriilor

Medicii atrag atenţia că obiceiul de a consuma ceaiuri fierbinţi în cazul răcelilor şi gripei este foarte dăunător. "Atât băuturile fierbinţi, cât şi cele foarte reci usucă mucoasa. Mai mult, cele fierbinţi pot produce arsuri la nivelul mucoasei, iar microleziunile favorizează apariţia bacteriilor. Rolul mucoasei este de a împiedica pătrunderea microorganismelor", afirmă prof.dr.Cristian Vlădescu.

Medicii spun că, atunci când suntem răciţi sau gripaţi, trebuie să ne hidratăm, pentru a umidifia mucoasa. Astfel, băuturile alcoolice sunt contraindicate când suferi şi de o viroză respiratorie. În plus, alcoolul favorizează eliminarea vitaminei C din corp şi încarcă suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii.

Cafeaua şi ceaiul negru sunt şi ele trecute pe lista alimentelor contraindicate, deoarece datorită efectului diuretic, acestea deshidratează corpul, agravând simptomatologia virozelor respiratorii.

În cazul răcelilor uşoare sunt de ajuns lichidele la temperatura camerei şi antiinflamatoriile, cum este aspirina. Când febra depăşeşte 38 poate fi vorba despre o infecţie bacteriană, iar sub 38 ne confruntăm cu infecţii virale, cu forme mai uşoare, precizează specialiştii. "De regulă, temperatura arată că organismul luptă cu infecţia. Cea mai bună metodă pentru scăderea febrei este administrarea de aspirină şi algocalmin", menţionează prof. dr. Cristian Vlădescu.

Sursa: Gandul

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!

astăzi, 15:15

În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...

Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!

astăzi, 14:55

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...

Ziua Unirii la Botoșani: Măsuri pentru buna desfășurare a Ceremoniei Militare la nivelul fiecărei structuri participante!

astăzi, 14:45

Pentru buna desfășurare a ceremoniei militare, fiecare structură participantă va lua următoarele măsuri: La nivelul Primăriei municipiului Botoșani - amenajarea și întreținerea s...