Lista alimentelor de care trebuie să te fereşti atunci când eşti răcit

Când acuzăm dureri de cap, febră, dureri în gât sau nas înfundat trebuie să evităm anumite alimente, susţin specialiştii. Astfel, condimentele iuţi, precum piperul, muştarul iute, hreanul trebuie mâncate în cantităţi moderate.

Potrivit medicilor, deşi sunt considerate decongestionante nazale, favorizând drenajul mucozităţilor, aceste condimente pot provoca iritaţii ale mucoaselor, îngreunând vindecarea.

Dulciurile atacă globulele albe. Spe­cialiştii precizează că neutrofilele, care au rolul de a distruge virusurile, devin letargice şi nu pot apară eficient organismul împotriva virozelor atunci când există un aport ridicat de zahăr în dietă. Aşadar dulciurile ar trebui eliminate din alimentaţie pe parcursul răcelii. Studiile clinice au demonstrat că anumite componente ale laptelui deter­mină eliberarea de histamine în organism, substanţă care contribuie la agravarea congestiei nazale.

Ceaiul fierbinte favorizează apariţia bacteriilor

Medicii atrag atenţia că obiceiul de a consuma ceaiuri fierbinţi în cazul răcelilor şi gripei este foarte dăunător. "Atât băuturile fierbinţi, cât şi cele foarte reci usucă mucoasa. Mai mult, cele fierbinţi pot produce arsuri la nivelul mucoasei, iar microleziunile favorizează apariţia bacteriilor. Rolul mucoasei este de a împiedica pătrunderea microorganismelor", afirmă prof.dr.Cristian Vlădescu.

Medicii spun că, atunci când suntem răciţi sau gripaţi, trebuie să ne hidratăm, pentru a umidifia mucoasa. Astfel, băuturile alcoolice sunt contraindicate când suferi şi de o viroză respiratorie. În plus, alcoolul favorizează eliminarea vitaminei C din corp şi încarcă suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii.

Cafeaua şi ceaiul negru sunt şi ele trecute pe lista alimentelor contraindicate, deoarece datorită efectului diuretic, acestea deshidratează corpul, agravând simptomatologia virozelor respiratorii.

În cazul răcelilor uşoare sunt de ajuns lichidele la temperatura camerei şi antiinflamatoriile, cum este aspirina. Când febra depăşeşte 38 poate fi vorba despre o infecţie bacteriană, iar sub 38 ne confruntăm cu infecţii virale, cu forme mai uşoare, precizează specialiştii. "De regulă, temperatura arată că organismul luptă cu infecţia. Cea mai bună metodă pentru scăderea febrei este administrarea de aspirină şi algocalmin", menţionează prof. dr. Cristian Vlădescu.

Sursa: Gandul

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A plecat de acasă și nu s-a mai întors: Rodica este de negăsit!

astăzi, 15:31

La data de 25.07.2025, orele 15:47, lucrătorii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, au fost sesizați despre faptul că Agavriloae Rodica Gabriela de 23 ani, a plecat de la dom...

Angajații din Guvern cer demisia vicepremierului Anastasiu: „Menținerea lui în funcție e o sfidare publică”!

astăzi, 14:13

Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului a cerut sâmbătă, într-un comunicat, demisia imediată a vicepremierului Dragoș Anastasiu. „Faptele recunoscute de Anast...

Ministrul Sănătății începe verificările în spitale, de săptămâna viitoare. „Din păcate, unele arată cât dispreț există față de oameni”!

astăzi, 12:40

Alexandru Rogobete a anunţat că începe, de săptămâna vitoare, controalele în spitale ca să verifice mâncarea care este servită pacienţilor. Ministrul Sănătății ...