Legea studentilor fara Bac, respinsa de deputati

Deputatii au respins cu 170 de voturi contra, cinci pentru si doua abtineri proiectul de lege al fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Acest proiect prevedea ca elevii cu media de absolvire peste sapte, dar care au picat la examenul de bacaluareat, sa urmeze un an pregatitor de facultate.

La votul pe marginea acestui proiect au participat doar parlamentarii Puterii, cei ai Opozitiei anuntand ca nu vor mai exercita optiunea la sesiunea de vot final, invocand modul in care a fost exercitat votul pe proiectul Legii asistentei sociale.

"Grupul PNL, in semn de protest fata de modul in care se desfasoara votul, asupra caruia planeaza permanent suspiciuni legate de folosirea cartelelor celor care nu sunt prezenti in sala, mai ales la Legea asistentei sociale, ramanem in sala, dar nu mai votam", a anuntat liderul grupului PNL, Calin Popescu-Tariceanu.

Un anunt similar a fost facut si de viceliderul PSD, Aura Vasile. "Nu este prima oara cand pe multe cartele de la PSD apar pe listing altfel de vot decat cel care a fost dat", a spus Vasile.

In schimb, liderul democrat-liberalilor a tinut sa precizeze ca toata procedura sesiunii de vot final a fost una corecta, mai ales cu cat deputatii PSD au stat langa bancile Puterii pentru a verifica daca nu s-a votat la mai multe cartele la Legea asistentei sociale.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a sustinut ca boicotul sesiunii de vot final s-a datorat faptului ca deputatii Opozitiei nu au dorit sa participe la votul privind legea studentilor fara bacalaureat. "Asta era cu examenul fara bacalaureat. De asta nu ati vrut sa votati", s-a adresat Anastase deputatilor USL.

Parlamentarii PSD, printre care Ecaterina Andronescu, au depus un proiect de lege care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de bacalaureat sa urmeze un an pregatitor, finantat partial de stat, intr-o universitate.

Conform initiatorilor, elevii care nu au luat bacalaureatul, dar au media de absolvire peste sapte ar putea sa studieze un an pregatitor la universitati. Pe parcursul acestuia, statul este obligat sa-i sustina financiar pe cei aflati intr-o astfel de situatie, "cel putin la nivelul ajutorului de somaj", prevede proiectul.

Anul pregatitor va fi organizat de universitati in asa fel incat sa tina cont de programa de licenta a facultatii in cauza, dar si de cea de bacalaureat. Daca intre timp iau bacalaureatul, elevii care au urmat un asemenea "an pregatitor" vor putea sa si-l echivaleze "total sau partial" anului intai universitar si sa continuie studiile la facultatea respectiva.

Proiectul de lege va merge catre Senat, care este Camera decizionala.

 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi pe Sfântul Ap., întâiul Mc. şi Arhidiacon Ştefan; Sf. Cuv. Teodor Mărturisitorul (Harţi)

astăzi, 08:03

 Nu acei elini care se închinau idolilor, pe care Sfânta Scriptură îi numeşte limbi, pentru că acelora, în acea vreme, încă nu li se deschisese uşa credinţei ...

Mașină din Botoșani, ”vedetă” pe o partie de schi! (Video)

Thursday, 26 December 2024

Întâmplarea a avut loc la instalația de schi de la Cârlibaba, județul Suceava, acolo unde BMW-ul înmatriculat în Botoșani se afla parcat chiar pe pârtie. Maș...

Nord-Est, regiunea cu cel mai ieftin pământ din România!

Thursday, 26 December 2024

Față de anul precedent s-a înregistrat o creștere de aproximativ 4,8%, cea mai cea mai importantă majorare fiind observată în Regiunea de Nord-Vest a României (+13,9%). La polul...