Legea salarizarii intra in vigoare. Ce se intimpla cu salariile bugetarilor?

Legea salarizarii unitare din sistemul bugetar, unul din cele mai controversate proiecte legislative din ultimii ani, intra in vigoare incepand de pe 1 ianuarie 2010. Legea salarizarii unitare va afecta 1,4 de milioane de salariati din sistemul bugetar si va functiona pe baza unei grile de ierarhizare in care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie de maximum 1 la 12, unde 12 este nivelul salarial al presedintelui Romaniei. In prezent, presedintele castiga 9550 de lei lunar. 

Principalele modificari pe care le presupune legea salarizarii unitare:

•Niciun bugetar nu va inregistra o diminuare a salariului de care beneficiaza in prezent. Trecerea la noul sistem de salarizare se va realiza etapizat, in perioada 2010-2015.
•Ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor va fi redusa progresiv de la 9,4% in 2009 la 8,7% in 2010, la 8,16% in 2011, la 7,88% in 2012, 7,58% in 2013, 7,34% in 2014 si 7% pentru 2015 si anii urmatori.
•Raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar este de 1 la 12.
•In 2010, majorarea salariilor, soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunar si fara a depasi aceasta valoare. Valoarea coeficientului de ierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei.
•Salariul minim prevazut in legea de salarizare unitara va creste dupa 2010 peste nivelul de 705 lei, stabilit pentru anul viitor, doar daca numarul de angajati va fi redus astfel incat sa permita respectarea tintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal in PIB.
•Angajatii BNR, ai CNVM, ai CSA si ai CSSPP nu intra sub incidenta legii salarizarii unitare.
•Suma sporurilor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% pentru fiecare angajat din sectorul bugetar. Guvernul poate aproba depasiri ale acestei limite pentru anumite categorii de personal si conditii temporare de munca ce fac necesare acordarea unei plati suplimentare.
•Incepand cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului si indemnizatiile de conducere care faceau parte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare se introduc in salariul de baza, in solde, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare "corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009" atat pentru personalul de executie, cat si pentru functiile de conducere.
•Personalul din invatamant si profesorii debutanti in special vor fi in continuare printre cel mai prost platiti specialisti cu studii superioare angajati intr-o structura a statului, cu un coeficient initial de salarizare de 1,65, fata de 3 un medic rezident sau 2,5 un subinspector de politie.
•Pana la 30 iunie 2010 pot fi formulate propuneri de imbunatatire si simplificare a anexelor din legea salarizarii unitare, ce vor fi analizate de o comisie formata din specialisti ai unor ministere si cate un reprezentant desemnat de fiecare confederatie sindicala reperezentativa la nivel national.

Principalul scop declarat al legii salarizarii este eliminarea discrepantelor salariale din sistemul bugetar, unde exista salarii care trec de 14.000 de lei pe luna (3.300 de euro), insa tocmai discrepantele uriase intre salariile din sistemul bugetar sunt cele care vor face aproape imposibila aplicarea legii in urmatorii cativa ani, o echilibrare a veniturilor salariale putandu-se face abia in 2015, intr-un scenariu optimist. Principiul de baza al legii este ca salariile mari vor fi inghetate, in timp ce salariile aflate in partea inferioara a grilei vor creste astfel incat sa se ajunga la un raport care sa plaseze fiecare functie din sistemul bugetar pe grila de 1 la 12.

sursa: zf.ro 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atmosfera de la sediul PNL Botoșani: Șeful de partid a tras chiulul, aplauze pentru Nicolae Ciucă! (Foto, Video)

astăzi, 21:49

La sediul Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani din clădirea Vegastel s-au adunat membrii formațiunii politice la nivel de municipiu în așteptarea rezultatelor. Atmo...

Bucurie la USR Botoșani: ”Se pare că oamenii vor o femeie președinte!” (Foto, Video)

astăzi, 21:35

Echipa USR Botoșani, în frunte cu Cristina Lăcătușu, președintele formațiunii politice la nivel de județ, s-a reunit duminică seara la sediul partidului, pentru a urmări împreună...

Primele declarații Ciolacu - Lasconi, după rezultatele de la ora 21.00!

astăzi, 21:23

Rezultatele sunt valabile pentru ora 20.00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora. Declarații Elena Lasconi: „Speranța este vie în România” Elena Lascon...