Legea bonurilor fiscale - vezi cum se aplica si cat iti da statul inapoi

Statul spera sa obtina cel putin 200 de milioane de euro din bonurile colectate, in special, de pensionari si someri.

Astfel, Edler Andras, deputatul UDMR de Covasna care a initiat proiectul de act normativ preluat de Guvern, a propus o bonificatie de 4% pentru sumele de pana la 4.200 de lei anual pentru care s-au prezentat chitante si de 1% pentru ceea ce depaseste acest nivel, arata Gandul.

"Este aproape imposibil ca statul sa poata acorda bonificatii atat de semnificative incat persoanele cu venituri mari sa fie interesate, dar exista o categorie cu venituri reduse (pensionari, someri) care este atenta la fiecare reducere sau deducere de care pot beneficia. Aceasta categorie are un venit lunar mediu de circa 350 de lei, adica 4.200 de lei anual", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Se pare ca 20% dintre cele cinci milioane de persoane aflate in situatia prezentata se vor implica in aceasta actiune.

80% dintre chitante provin din sumele platite catre furnizorii de energie, gaz, apa, canalizare, salubrizare si telefon, iar restul de la comercianti de produse de baza, precum paine, lapte, carne si medicamente, sectoare economice unde evaziunea fiscala este la cote ridicate.

Pentru fiecare suma de 3.000 de lei, statul va obtine un impozit pe profit (16%) de 116 lei, TVA (24%) in valoare de 580 de lei si contributii ale salariatului, la bugetele sociale (40%), de 339 lei. Astfel, statul roman ar putea incasa suplimentar, din taxe si impozite, 1.035 lei la fiecare 3.000 de lei "decontati" de contribuabili la Fisc. Pentru aceasta suma, statul va acorda bonificatii de 120 de lei, ceea ce duce la un "profit" de 915 lei.


ANAF a anuntat ca functionarii vor fi nevoiti sa creada contribuabilul atunci cand va aduce bonurile, pentru ca daca inspectorii fiscali se vor apuca sa verifice fiecare bon fiscal, legea nu va fi functionala, dupa cum spune Edler.

"Daca (contribuabilul - n.red.) spune ca sunt in plic bonuri de 3.000 de lei si, de fapt, sunt doar 2.900 de lei, pierderea este infima pentru stat. O declaratie eronata, cu 1.000 de lei in plus, ar costa statul doar 40 de lei. Fiscul n-ar trebui sa se complice", a spus deputatul deputatul UDMR. "Daca vine cineva cu bonuri in valoare de un miliard de lei vechi, atunci sigur ca-l verifici", a mai spus acesta, citat de ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

Tuesday, 26 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

Tuesday, 26 November 2024

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

Tuesday, 26 November 2024

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...