Lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Legea, iniţiată de Guvern, pune în acord dispoziţiile articolului 164 alineatul (1) din Legea nr. 287/2009 cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 601/2020 din 16 iulie 2020.

„Proiectul urmăreşte realizarea unei intervenţii substanţiale în materia măsurilor de ocrotire de drept civil de care pot beneficia persoanele fizice vulnerabile, fiind astfel continuată, cu privire la statutul juridic al persoanei fizice, ampla reformă legislativă realizată prin adoptarea noului Cod civil. (…) Configurarea mecanismelor de drept civil de ocrotire a persoanei fizice majore vulnerabile aşază această persoană în centrul reglementării şi conciliază nevoia sa (temporară ori permanentă) de a fi protejată cu imperativul respectării exerciţiului drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale, marcând desprinderea definitivă de regimul (unic şi inflexibil) actual de ocrotire repudiat de instanţa noastră de contencios constituţional”, se arată în expunerea de motive a actului normativ iniţiat de Guvern, citată de Agerpres.

 

Actul normativ vizează reconfigurarea actualei instituţii a punerii sub interdicţie judecătorească, precum şi crearea unui nou mecanism de ocrotire – consilierea judiciară, se explică în document.

Legea prevede că regimul de ocrotire este instituit cu scopul protejării, în mod adecvat, a persoanei vulnerabile.

Potrivit actului normativ, măsurile de ocrotire a majorului sunt dispuse numai în cazul în care instanţa apreciază că nu este suficientă pentru apărarea intereselor persoanei ocrotite instituirea unei alte măsuri prevăzute de lege, iar regimul de ocrotire este corespunzător gradului de incapacitate şi individualizat în funcţie de nevoile celui pus sub ocrotire şi de circumstanţele în care aceasta se găseşte.

Prin această lege se instituie consilierea judiciară care presupune asistarea majorului care are o incapacitate parţială de a se îngriji de interesele sale, la încheierea actelor patrimoniale.

Totodată, este prevăzut şi un alt regim de ocrotire – tutela specială, care va fi dispus doar în ultimă instanţă, pe o durată determinată şi numai în cazul în care nu poate fi asigurată o protecţie adecvată prin consilierea judiciară.

Legea stipulează şi soluţii noi în materia raporturilor nepatrimoniale, stabilind că o persoană aflată sub consiliere judiciară sau tutelă speciale se va putea căsători, cu instituirea unui control preventiv eventual.

Majorul aflat sub un regim de ocrotire poate încheia sau modifica o convenţie matrimonială numai cu încuviinţarea ocrotitorului său legal şi cu autorizarea instanţei de tutelă, mai prevede actul normativ. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În această dimineață: Sute de percheziții în dosarul cu buletine false din Botoșani!

astăzi, 09:00

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte ...

Un senator botoșănean își extinde investițiile imobiliare din București

astăzi, 08:45

Jitaru, vicepreședinte Elsaco și acționar al FC Botoșani, își extinde investițiile imobiliare din București, alături de grupul The Corner, prin achiziția fostului sediu al grupului germ...

Ministrul Educaţiei a pus demisia pe masa premierului: ”Nu dăm oameni afară, nu tăiem salariile!”

astăzi, 07:36

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat, luni seară, că, indiferent de măsurile care se iau în alte domenii, a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare şi nici...