Lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, promulgată

Lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Legea, iniţiată de Guvern, pune în acord dispoziţiile articolului 164 alineatul (1) din Legea nr. 287/2009 cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 601/2020 din 16 iulie 2020.

„Proiectul urmăreşte realizarea unei intervenţii substanţiale în materia măsurilor de ocrotire de drept civil de care pot beneficia persoanele fizice vulnerabile, fiind astfel continuată, cu privire la statutul juridic al persoanei fizice, ampla reformă legislativă realizată prin adoptarea noului Cod civil. (…) Configurarea mecanismelor de drept civil de ocrotire a persoanei fizice majore vulnerabile aşază această persoană în centrul reglementării şi conciliază nevoia sa (temporară ori permanentă) de a fi protejată cu imperativul respectării exerciţiului drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale, marcând desprinderea definitivă de regimul (unic şi inflexibil) actual de ocrotire repudiat de instanţa noastră de contencios constituţional”, se arată în expunerea de motive a actului normativ iniţiat de Guvern, citată de Agerpres.

Actul normativ vizează reconfigurarea actualei instituţii a punerii sub interdicţie judecătorească, precum şi crearea unui nou mecanism de ocrotire – consilierea judiciară, se explică în document.

Legea prevede că regimul de ocrotire este instituit cu scopul protejării, în mod adecvat, a persoanei vulnerabile.

Potrivit actului normativ, măsurile de ocrotire a majorului sunt dispuse numai în cazul în care instanţa apreciază că nu este suficientă pentru apărarea intereselor persoanei ocrotite instituirea unei alte măsuri prevăzute de lege, iar regimul de ocrotire este corespunzător gradului de incapacitate şi individualizat în funcţie de nevoile celui pus sub ocrotire şi de circumstanţele în care aceasta se găseşte.

Prin această lege se instituie consilierea judiciară care presupune asistarea majorului care are o incapacitate parţială de a se îngriji de interesele sale, la încheierea actelor patrimoniale.

Totodată, este prevăzut şi un alt regim de ocrotire – tutela specială, care va fi dispus doar în ultimă instanţă, pe o durată determinată şi numai în cazul în care nu poate fi asigurată o protecţie adecvată prin consilierea judiciară.

Legea stipulează şi soluţii noi în materia raporturilor nepatrimoniale, stabilind că o persoană aflată sub consiliere judiciară sau tutelă speciale se va putea căsători, cu instituirea unui control preventiv eventual.

Majorul aflat sub un regim de ocrotire poate încheia sau modifica o convenţie matrimonială numai cu încuviinţarea ocrotitorului său legal şi cu autorizarea instanţei de tutelă, mai prevede actul normativ. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
16

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
31

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
56

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...