Scopul acestora este de a marca „Ziua Internaţională a Biodiversităţii”, sărbătorită, în ziua de 22 mai, sub deviza “Biodiversitatea şi turismul durabil”. Tema aleasă susţine declararea anului anului 2017 ca Anul internațional al turismului durabil pentru dezvoltare.
Numeroase aspecte abordate în cadrul Convenției privind diversitatea biologică afectează în mod direct sectorul turistic. Un sector turistic bine administrat poate contribui în mod semnificativ la reducerea amenințărilor la adresa biodiversității, precum și la menținerea sau creșterea numărului de populații cheie ale faunei sălbatice și a valorilor biodiversității prin veniturile din turism. Celebrarea sub această temă a Zilei internaționale a biodiversităţii oferă, prin urmare, o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare și de acțiune cu privire la contribuția importantă a turismului durabil atât la creșterea economică, cât și la conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității.
Programul stabilit în acest an cuprinde lecţii demonstrative în parcurile dendrologice din municipiul Botoșani pentru observarea elementelor de biodiversitate specifice (arbori, specii de păsări sălbatice) şi a arborilor declarați monumente ale naturii prin HCJ nr.170/2010, activităţi organizate în parteneriat cu Eco Şcoala Gimnazială “Grigore Antipa” Botoşani, profesor coordonator Lăcrămioara Cocuţi, precum și o acțiune de monitorizare a habitatelor din situl Natura 2000 „ROSPA0058 Lac Stânca Costeşti”.
„Dorim ca activităţile desfăşurate în această perioadă să atragă atenţia asupra legăturii dintre protejarea biodiversităţii şi practicarea turismului. Natura județului Botoșani este deosebit de ofertantă turistic, trebuie doar să ne aplecăm în fața frumuseților ei și să avem în vedere ca acțiunile noastre să o protejeze pentru noi și pentru generațiile care vor urma” a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc .