Laszlo Borbely, despre sistemul de avertizare împotriva inundațiilor: "Vom ști înainte cu câteva ore unde vor avea loc exact"

Laszlo Borbely, despre sistemul de avertizare împotriva inundațiilor: "Vom ști înainte cu câteva ore unde vor avea loc exact"
Autoritățile centrale spun că primarii sunt cei care ar trebui să se gospodărească în caz de inundații, iar ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a explicat că îi va anunța pe edili înainte cu câteva ore unde va veni viitura, pentru că sistemul de avertizare nu poate prognoza mai devreme unde se va revărsa apa. Ministerul Mediului şi Pădurilor apreciază că, până la sfârşitul lunii februarie, nu există o probabilitate semnificativă pentru producerea unor viituri cu risc major de inundaţii.

Prognozele meteorologice pentru următoarele 15 zile arată temperaturi minime permanent negative şi temperaturi maxime uşor pozitive în timpul zilei, nefiind întrunite condiţiile termice pentru o topire bruscă şi masivă a zăpezii în perioada menţionată.

"Datorită condiţiilor termice menţionate, precipitaţiile eventuale din intervalul analizat se vor produce preponderent sub formă de ninsoare, nefiind probabilă apariţia celui de-al doilea factor favorizant pentru topiri masive ale zăpezilor (ploi abundente şi întinse pe durata mai multor zile)", susțin reprezentanții Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului şi Pădurilor apreciază că, până la sfârşitul lunii februarie, nu există o probabilitate semnificativă pentru producerea unor viituri cu risc major de inundaţii.

"Starea hidrologică din ţară şi de pe Dunăre prezintă, în momentul de faţă, cote scăzute ale cursurilor de apă, precum şi importante capacităţi de stocare disponibile în lacurile de acumulare, situaţie care oferă premise favorabile pentru gestionarea unor debite mărite în urma topirii zăpezilor", au mai precizat hidrologii.

Ministerul Mediului şi Pădurilor solicită tuturor autorităţilor locale şi structurilor cu responsabilităţi operative în comandamentele locale pentru situaţii de urgenţă să valorifice aceste două săptămâni de aparentă linişte, prin începerea neîntârziată a operaţiunilor prevăzute în planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor.

Potrivit legii, primarii au responsabilitatea pentru prevenirea şi/sau eliminarea oricărei situaţii de obturare, chiar şi parţială, a secţiunii de curgere a râurilor şi pâraielor, prin depozitarea gunoaielor sau a altor tipuri de materiale.

În cursul zilei de joi, 16 februarie 2012, reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor se vor adresa prefecţilor (în calitate de şefi ai comandamentelor judeţene pentru situaţii de urgenţă), cu privire la aceste acţiuni strict necesare, care trebuie declanşate şi coordonate la nivelul autorităţilor locale, pentru prevenirea inundaţiilor de primavera, în cadrul unei videoconferinţe organizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor.


"La râurile mari probabil că nu vor fi probleme foarte mari, dar depinde cum se va topi zăpada"


Ministrul Mediului susține că autorităţile sunt pregătite în caz că vor avea loc inundaţii, după topirea cantităţilor masive de zăpadă căzute în ultimele săptămâni, dar că totul depinde de ritmul în care se va topi zăpada.

"Cantitatea de zăpadă, dacă ne uităm la cât a nins în toată ţara, este o cantitate însemnată, dar nu e ceva ieşit din comun. Acolo unde au fost probleme grave, au fost din cauza viscolului. Dacă vremea nu se va încălzi foarte brusc şi nu vor fi temperaturi, trei-patru zile una după alta, de peste opt sau zece grade, atunci s-ar putea să se topească nu deodată, deci să nu vină de pe versanţi acele torente care ştim foarte bine că în cazurile acestea sunt cele mai periculoase, pentru că după analiza făcută de cei de la Institutul Hidrologic şi de către Apele Române, în momentul de faţă debitele râurilor sunt destul de scăzute. Şi la Dunăre, debitul e aproape la jumătate faţă de media anuală. Deci la râurile mari probabil că nu vor fi probleme foarte mari, dar depinde cum se va topi zăpada", a declarat e ministrul Mediului pnetru RFI.

Laszlo Borbely a amintit că există o strategie naţională de combatere a inundaţiilor şi că "ţine de autorităţile locale să fie pregătite".

"Noi avertizăm, noi ştim înainte cu câteva ore exact unde o să fie inundaţii şi îi anunţăm. Ei vor primi acest preaviz din vreme. De exemplu, dacă e vreun sat undeva, ca să disloce locuitorii, să fie evacuaţi, dacă este cazul. Noi avem, din păcate, experienţa acestor inundaţii şi suntem pregătiţi, în cazul în care sunt inundaţii pe râuri, acolo se semnalizează din timp, se iau măsuri", a spus ministrul Mediului.

Sursa: evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
2

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
22

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
61

Înaintea sărbătorilor pascale, polițiștii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale ...