La Spitalul Mavromati, banii primiţi de la CJAS asigură doar salariile şi o parte din utilităţi!

   Bugetul primit de Spitalul Judeţean Mavromati prin contractul încheiat în aprilie anul trecut cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate acoperă doar cheltuielile cu salariile şi o parte din utilităţi, susţine managerul unităţii, Viorel Iliuţă.

 În aceste condiţii, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, nu are fonduri pentru medicamentele, materialele sanitare, dezinfectanţi, reactivii şi pentru contractele de service, obligatorii pentru funcţionarea spitalului, ceea ce face ca de la o lună la alta să se acumuleze datorii către furnizori, o bună parte dintre acestea fiind achitate de către Consiliul Judeţean.

“În aprilie contractul care a fost semnat a fost semnat în condiţii dezavantajoase pentru spital. Finanţarea din contractul respectiv asigură strict plata salariilor, fără tichete de masă şi plata utilităţilor, în cel mai bun caz. Finanţarea a fost deficitară şi pentru motivul că tariful pe caz ponderat a rămas acelaşi din 2012, în ciuda faptului că au crescut salariile. Acest lucru nu s-a regăsit în finanţarea spitalului. 15,4% ar trebui să se regăsească în finanţare dar nu se regăseşte, deficitul este undeva de 13% iar diferenţa este rezultatul unor măsuri de reducere a unor cheltuieli", a declarat Viorel Iliuţă.

În plus, potrivit acestuia, spre deosebire de alte spitale care primesc sume fixe, la Mavromati pentru spitalizarea de zi şi pentru cazurile chirurgicale fondurile primite variază.

“Numai din acest considerent spitalul a pierdut anul trecut 22 de miliarde de lei vechi, care au fost la CNAS. Oricum am vrea să discutăm, pe masă punând situaţia, acestea sunt datele problemei. Personalul consumă un procent între 85-90% din veniturile spitalului. Sigur că o soluţie ar fi de redus cheltuielile cu personalul dar lucrul acesta se poate face în contextul în care ai personal suficient, dar cel existent este 65% din cel normat la minim. În Botoşani, singurul spital judeţean de urgenţă este Mavormati care acoperă aproape întreaga paletă de cazuri de la nivelul judeţului, exceptând acele discipline care nu există în spital, cum ar fi neurochirurgie. 80 şi ceva la sută din prezentările din judeţ sunt la Spitalul Judeţean. Eu nu fac proces de intenţie nimănui dar eu nu pot să închid spitalul că nu avem finanţare", a completat Iliuţă.

Managerul de la Mavromati a precizat că a făcut demersuri la Bucureşti, şi speră ca în 2014 prin noul contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate finanţarea să fie mai bună.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fost „întoarsă” de Botoșani. Ce a spus despre incidentul din tribune!

astăzi, 12:15

În urma acestui rezultat, Dinamo se află pe locul trei în clasament, cu 17 puncte. De cealaltă parte, Botoșani a rămas tot penultima, cu 8 puncte. Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fo...

Pelerinaj cu preoți și preotese la mănăstirile din județele Neamț, Botoșani și Suceava!

astăzi, 11:24

La inițiativa părintelui protopop Valentin Tofan, în Protopopiatul Piatra Neamț s-a organizat în perioada 23-25 septembrie, un pelerinaj cu preoții protoieriei și familiile lor, intit...

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...