La sfârşitul acestei luni expiră perioada în care este valabilă limitarea preţului la lemnul pentru foc şi produsele derivate, impusă pe fondul scumpirilor de la începutul sezonului rece.
După o perioadă în care comercianţii au reclamat probleme de aprovizionare şi dificultăţi în a respecta plafoanele stabilite de Guvern, situaţia pare să se fi calmat. Din aprilie se revine la regulile pieţei concurenţiale, iar ministrul mediului, Tánczos Barna, estimează că până la sfârşitul anului nu va mai fi nevoie de vreo intervenţie din partea statului în acest sector.
„În momentul în care ordonanţa s-a aprobat, era o perioadă de criză din punctul de vedere al preţurilor. Astăzi, la toate licitaţiile se constată o scădere uşoară şi o revenire la normal a preţurilor şi cantităţile sunt suficiente pe piaţă. Cu siguranţă, piaţa va reveni la normalitate. Statul trebuie să intervină doar în momente critice, când lucrurile se complică foarte mult pentru consumatori sau pentru producători. Piaţa lemnului, în general, este o piaţă liberă. România şi astăzi, şi anul trecut, şi acum trei ani a avut o capacitate mai mare de procesare decât producţia naţională de lemn. De aceea tot timpul se aduce lemn din import, anual, între patru şi cinci milioane de metri cubi, mai ales pentru procesare industrială. Şi războiul ne-a afectat şi pe noi şi întreaga piaţă europeană a fost afectată de această criză generată de război. Nu cred că va fi în anul 2023 nevoie de intervenţia statului pentru limitarea sau reglementarea preţului la lemn de foc sau la lemn în general”, a spus Tánczos Barna, potrivit Rador.