LA MULTI ANI, TUDOR GHEORGHE! - VIDEO

LA MULTI ANI, TUDOR GHEORGHE! - VIDEO

 TUDOR GHEORGHE  

Tudor Gheorghe, baladist, cântăreţ, compozitor şi actor român, s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari, judeţul Dolj, dintr-o familie de ţărani. Copilaria, dar mai ales adolescenţa, i-au fost dificile.

Tatăl, cântareţ la biserică, a fost arestat şi deţinut politic la Aiud. În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întâmpinat foarte multe oprelişti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluţia română din 1989.

Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1979, i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului "Pe-un franc poet".

După revoluţia din decembrie 1989, Tudor Gheorghe a revenit în forţă. A urmat Liceul Fratii Buzeşti (astăzi Colegiul Naţional Fratii Buzeşti) din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966. În 1966 a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din ţară.

După rolurile jucate în studenţie, a debutat pe scena Naţionalului craiovean în rolul Paznicul tânăr din "Cocoşul negru", de Victor Eftimiu.

Până la adevărata afirmare, ce a urmat peste câţiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca "Visul unei nopţi de iarnă" de Tudor Muşatescu, "D-ale carnavalului" de I. L. Caragiale sau "Doamna nevăzută" de Pedro Calderón de la Barca.

În perioada 1970-1980 şi 1980-1990 a jucat în creaţii de mare profunzime artistică, cum ar fi "Mitică Popescu" de Camil Petrescu, "Filfizonul pedepsit" de John Vanbrugh, "Unchiul Vanea" de Anton Cehov sau în "Piticul din grădina de vară", de Dumitru Radu Popescu.

În 1969, după trei ani de studiu asiduu, a ieşit la rampă cu primul său recital, "Menestrel la curţile dorului", cu poezia poeţilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu.

După alţi doi ani de studii aprofundate, făcute la Institul de folclor din Bucureşti a urmat al doilea recital - "Şapte balade".

Din 1969, anul primului recital şi până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puţin de 22 spectacole de muzică şi poezie. Succesul, cariera si evoluţia lui Tudor Gheorghe pot părea "venite de la sine", dar în spatele uriaşului succes se găsesc ani de munca înverşunată, de studiu intens şi de multe oprelişti şi nevoi.

Având nenumărate probleme cu organele de represiune din perioada comunistă, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis apariţia în public pentru aproape zece ani, până la Revoluţia din 1989. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminând în anul 1979, când spectacolul "Pe-un franc poet", pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră. În 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol după revoluţie, numit "Cântece cu gura închisă".

A revenit pe scenă în 1998, şi din 1999 a început seria de spectacole "Anotimpurile poeziei româneşti" în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

astăzi, 20:15
39

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

astăzi, 19:33
57

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

astăzi, 19:14
63

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...