LA MULTI ANI, TUDOR GHEORGHE! - VIDEO

LA MULTI ANI, TUDOR GHEORGHE! - VIDEO

 TUDOR GHEORGHE  

Tudor Gheorghe, baladist, cântăreţ, compozitor şi actor român, s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari, judeţul Dolj, dintr-o familie de ţărani. Copilaria, dar mai ales adolescenţa, i-au fost dificile.

Tatăl, cântareţ la biserică, a fost arestat şi deţinut politic la Aiud. În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întâmpinat foarte multe oprelişti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluţia română din 1989.

Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1979, i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului "Pe-un franc poet".

După revoluţia din decembrie 1989, Tudor Gheorghe a revenit în forţă. A urmat Liceul Fratii Buzeşti (astăzi Colegiul Naţional Fratii Buzeşti) din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966. În 1966 a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din ţară.

După rolurile jucate în studenţie, a debutat pe scena Naţionalului craiovean în rolul Paznicul tânăr din "Cocoşul negru", de Victor Eftimiu.

Până la adevărata afirmare, ce a urmat peste câţiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca "Visul unei nopţi de iarnă" de Tudor Muşatescu, "D-ale carnavalului" de I. L. Caragiale sau "Doamna nevăzută" de Pedro Calderón de la Barca.

În perioada 1970-1980 şi 1980-1990 a jucat în creaţii de mare profunzime artistică, cum ar fi "Mitică Popescu" de Camil Petrescu, "Filfizonul pedepsit" de John Vanbrugh, "Unchiul Vanea" de Anton Cehov sau în "Piticul din grădina de vară", de Dumitru Radu Popescu.

În 1969, după trei ani de studiu asiduu, a ieşit la rampă cu primul său recital, "Menestrel la curţile dorului", cu poezia poeţilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu.

După alţi doi ani de studii aprofundate, făcute la Institul de folclor din Bucureşti a urmat al doilea recital - "Şapte balade".

Din 1969, anul primului recital şi până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puţin de 22 spectacole de muzică şi poezie. Succesul, cariera si evoluţia lui Tudor Gheorghe pot părea "venite de la sine", dar în spatele uriaşului succes se găsesc ani de munca înverşunată, de studiu intens şi de multe oprelişti şi nevoi.

Având nenumărate probleme cu organele de represiune din perioada comunistă, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis apariţia în public pentru aproape zece ani, până la Revoluţia din 1989. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminând în anul 1979, când spectacolul "Pe-un franc poet", pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră. În 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol după revoluţie, numit "Cântece cu gura închisă".

A revenit pe scenă în 1998, şi din 1999 a început seria de spectacole "Anotimpurile poeziei româneşti" în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alerta meteorologilor de Cod Galben a fost prelungită pentru județul Botoșani!

Friday, 27 December 2024

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de precipitații mixte care depun local polei, valabil până la ora 23:00, pentru județul Botoșani.  Pentru evitarea p...

(P) Ce tip de sticlă să alegi la ferestrele termopan

Friday, 27 December 2024

Cum să alegi cea mai bună sticlă pentru termopane Indiferent dacă doriți să vă îmbunătățiți eficiența energetică sau să permiteti luminii naturale să pătrundă mai mult în...

Ce a pățit un bărbat care a vrut să arunce vechiul frigider la marginea pădurii!

Friday, 27 December 2024

Un bărbat a fost amendat cu 10.000 de lei după ce a fost prins de jandarmii din Maramureș în timp ce abandona un frigider vechi la marginea pădurii, în apropierea pârtiei de schi...