La doi ani de la desfiintare, carnetele de munca nu au ajuns inca la toti salariatii. Ce s-a intamplat cu ele?

La doi ani de la desfiintare, carnetele de munca nu au ajuns inca la toti salariatii. Ce s-a intamplat cu ele?
Carnetele de munca, desfiintate de mai bine de doi ani de zile, nu au ajuns inca la toti salariatii, desi ei ar fi trebuit sa intre in posesia acestor documente inca de la finalul lunii iunie 2011. Conform prevederilor legale, cartile de munca trebuiau sa fie scanate de casele de pensii pentru preluarea datelor, iar la finalul operatiunilor, sa fie predate din nou angajatorilor care sa le dea mai departe salariatilor. Totusi, consultantii Accace precizeaza ca multe carnete nu sunt in prezent la Casa de Pensii pentru scanare, ci au fost returnate Inspectoratelor de Munca din lipsa resurselor pentru a finaliza prelucrarea si scanarea datelor, asa cum prevede legea.

Carnetele de munca – o poveste fara sfarsit si multe semne de intrebare
 
Discutiile privind prelucrarea, scanarea sau termenul de predare a carnetelor de munca au inceput odata cu publicarea HG nr. 1768/2005, care stabilea ca persoanele fizice si juridice trebuie sa predea carnetele de munca catre Casele de pensii pentru preluarea datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001. Nepredarea carnetelor de munca la casele de pensii era sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 1.500 si 5.000 de lei, in cazul persoanelor juridice, si intre 300 si 600 de lei, in cazul persoanelor fizice.
 
"S-a estimat atunci o perioada de doi ani necesara prelucrarii datelor, timp in care Casele de Pensii urmau sa colaboreze cu Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale", explica Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in zona serviciilor de outsourcing si consultanta, intr-un document dat publicitatii marti.
 
In 2008, cand ar fi trebuit ca procesul de prelucrare sa se apropie de final, autoritatile au modificat prevederile din primul act normativ prin HG nr. 1.413/2008, care prelungeste termenul de prelucrare a datelor si adauga procesul de scanare.
 
Un an mai tarziu, prin HG nr. 1456/2009, se extinde din nou termenul final de  prelucrare a carnetelor cu inca 12 luni, pana la 30 septembrie 2010.
 
Documentul publicat marti de Accace arata ca aceasta ultima prelungire a fost de asteptat, avand in vedere ca, prin OUG nr. 148/2008 care modifica atunci Codul Muncii, s-a stabilit ca vechimea in munca se dovedeste cu inscrierile din carnetul de munca doar pentru perioada de pana la 31 decembrie 2010, iar inspectoratele de munca trebuie sa predea angajatorilor carnetele de munca, urmand ca acestia sa le returneze angajatilor, pana la data de 30 iunie 2011.
 
Unde sunt carnetele de munca, doi ani mai tarziu?

 
La sfarsitul lunii iunie se vor implini doi ani de la termenul limita la care angajatii ar fi trebuit sa intre in posesia carnetelor de munca, iar, potrivit Accace, acest lucru nu s-a intamplat, existand in continuare persoane care inca mai asteapta sa-si primeasca cartile de munca de la angajatori.
 
"In prezent, foarte multe carnete au fost returnate Inspectoratelor de Munca deoarece nu au existat resurse suficiente pentru finalizarea celor doua procese, multe carnete fiind doar prelucrate, insa nu si scanate", spune Angelica Ene, Payroll Accountant in cadrul Accace.
 
Carnetele de munca urmeaza sa fie scanate, insa nu s-au mai facut precizari clare cu privire la termenul exact de finalizare a procedurilor.
 
Recuperarea cartilor de munca este posibila?
 
Consultantul Accace precizeaza ca angajatii isi pot ridica carnetele de munca de la Inspectoratele de Munca sau de la Casele de Pensii, in functie de situatie, doar pe propria raspundere si doar daca reprezentantul institutiei respective accepta, in functie de justificare, motivul invocat de angajat (de exemplu, in caz de pensionare).
 
Multe persoane se tem ca aceste carnete au fost pierdute si solicita angajatorilor dovada existentei lor.
 
"Deoarece nu pot oferi un raspuns clar privind termenul de predare, angajatorii se vad nevoiti sa gaseasca o modalitate eficienta de a evita orice conflicte pe aceasta tema cu angajatul, ultima solutie fiind indrumarea acestora catre Inspectoratele Teritoriale sau catre Casa de Pensii pentru a primi o confirmare de la reprezentantii acestora", explica Angelica Ene.
 
Consultantul este insa de parere ca ingrijorarea angajatilor este justificata "deoarece cartile de munca ce trebuie scanate sunt cele cu vechime inaintea datei de 01.04.2001 ale caror inscrieri sunt foarte greu de recuperat sau de reconstituit".
 
Cum se realizeaza evidenta salariarilor in prezent
 
Incepand cu 1 ianuarie 2011, data de la care carnetul de munca si-a incetat existenta, evidenta muncii se realizeaza doar electronic, prin intermediul registrului general de evidenta a salariatilor (ReviSal), reglementat prin Hotararea de Guvern nr. 500/2011.
 
Conform acestui act normativ, fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
 
Refuzul de a pune la dispozitie inspectoratului de munca registrul in format electronic, dar si dosarul personal al salariatilor, precum si netransmiterea registrului in termenul prevazut de lege se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei.
 
ReviSal poate fi transmis online, pe portalul Inspectiei Muncii sau prin e-mail, sau direct la ghiseul inspectoratului teritorial de munca.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
18

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04
17

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
217

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...