La Colegiul Naţional "A.T.Laurian " au debutat dezbaterile conferinţei internaţionale BTMUN! FOTO, VIDEO

Vineri, în Amfiteatrul "Aurel Dorcu" al Colegiului Naţional "A.T.Laurian" Botoşani, în prezenţa a zeci de tineri, profesori şi oficialităţi, a avut loc deschiderea conferinței internaționale de dezbateri Botoșani Model United Nations (BTMUN), ediţia a patra, 2016.

Conferinţa se adresează în special pasionaţilor de dezbateri şi de limbă engleză, elevii participanţi fiind invitaţi să demonstreze abilităţi de dezbatere, fluenţă şi coerenţă în limba engleză, capacităţi de negociere, cooperare şi coordonare a unei coaliţii de delegate, precum şi dorinţa de a interacţiona cu tineri entuziasmaţi de aceleaşi preocupări, de a participa active la un schimb lingvistic şi cultural.

La conferinţa de deschidere au aprticipat prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, inspector şcolar Otilia Sandu, directorul Colegiului Naţional "A.T.Laurian", Mihaela Prăjinariu, directorul adjunct al aceleiaşi unităţi de învăţământ, Ioan Onofrei, precum şi prof. Ovidiu Leonte, unul dinte principalii susţinători şi organizatori ai BTMUN.

În discursul său, prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a făcut aprecieri asupra temelor de dezbatere anunţate, menţionând totodată că se simte mai apropiat, prin natura profesiei sale, de abordările mai teoretice, ştiut fiind că Dan Nechifor a activat până acum în Finanţe. "Vă urez  să desfăşuraţi dezbateri de înaltă clasă, cu efect asupra modului în care veţi privi aceste teme în viitor, cu efect asupra modului în care cei din jurul vostru vor aborda aceste subiecte. Îi felicit pe organizatorii acestui eveniment internaţional,  pe distinşii profesori de la cele mai performante unităţi de învăţământ din judeţ. Urez şedere plăcută la Botoşani şi participanţilor veniţi din afara ţării, mult succes tuturor ambasadorilor celor patru comitete", a precizat Dan Nechifor, prefectul judeţului Botoşani.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Otilia Sandu a făcut trimitere la importanţa acestor simulări pentru dezvoltarea ulterioară a tinerilor, într-un context naţional şi internaţional în continuă schimbare. "Îi salut cu deosebit respect pe distinşii noştri oaspeţi din străinătate, le doresc succes tuturor tinerilor implicaţi în aceste dezbateri. Sper că vor fi responsabili pentru deciziile juridice, politice pe care le vor lua ca reprezentanţi ai diferitelor state ale lumii, decizii ce vor fi reflectate în rezoluţiile pe care le vor adopta în timpul sesiunilor conferinţei. Aceste simulări sunt extrem de importante în contextul în care problemele de pe platforma internaţională  actuală sunt în continuă creştere şi schimbare.  Vă doresc dezbateri sincere, deschise, pe măsura importanţei teme puse în discuţie. Succes tuturor", a încheiat inspector şcolar Otilia Sandu.

Un cuvânt de salut a avut pentru cei prezenţi şi Mihaela Prăjinariu, director al Colegiului Naţional "A.T.Laurian" Botoşani. "Nu suntem decât dascăli care încearcă să vă provoace. Suntem şcoala care provoacă la cât mai multe activităţi, iar voi, cu tinereţea şi cu entuziasmul vostru, nu faceţi decât să acceptaţi şi să răspundeţi la provocările noastre. E perioada în care aveţi de învăţat foarte multe, e perioada acumulărilor, acum puteţi alege ce e mai bun pentru voi. Sunt activităţi din care cu siguranţă învăţaţi să argumentaţi, să vă susţineţi cu eleganţă şi cu diplomaţie punctul de vedere, sunt activităţi în care învăţaţi să negociaţi. O şedere plăcută la Botoşani, activităţi frumoase şi să ne vedem în ziua de închidere cu nişte experienţe acumulate care să vă dea plus valoare în tot ceea ce faceţi", a spus prof. Mihaela Prăjinariu.

Tot din partea liceului, a organizatorilor, prof. Ioan Onofrei, director adjunct al Colegiului Naţional "A.T.Laurian", şi-a manifestat încredere că un eveniment de această factură, ajuns la a pattra ediţie, şi-a dovedit valoarea şi eficienţa.

"Am foarte multe motive de bucurie astăzi, din care v-aş împărtăşi doar două. Unul ar fi că particip la ediţia a patra a BTMUN. Numai cei care încearcă să facă ceva ştiu cât este de greu să organizezi un eveniment mare, dar să organizezi mai multe ediţii înseamnă deja că există interes pentru activitatea respectivă, înseamnă că există oameni care se ocupă de activitatea respectivă, înseamnă că există profesionalism. Sunt bucuros că BTMUN ajunge aici, în Laurian, la ediţia a patra. Mai sunt bucuros şi pentru faptul că particip la o activitate care iese din graniţele stricte ale şcolii. Nicolae Titulescu, unul dintre marii noştri miniştri de externe, spunea că "drumul României ar trebui să fie de la naţional, prin regional, spre universal". Când facem activităţi care ies de la nivelul şcolii încercăm să pregătim cel mai bine tinerii pentru impactul pe care îl vor avea atunci când vor părăsi şcoala. Dacă ieşim din şcoală şi facem activităţi la nivel local înseamnă că pregătim tinerii pentru comunitatea botoşăneană. Preocupările noastre însă nu se opresc la limita oraşului Botoşani, de care aparţinem cu toţii. Vă doresc succes, zile plăcute, utile în Laurian şi vă aşteptăm la o nouă ediţie BTMUN", le-a transmis celor prezenţi în amfiteatru prof. Ioan Onofrei.



Bazată pe teme actuale, inspirate din situațiile politice, sociale, economice şi culturale majore ale acestui început de secol, conferința care a reunit la Botoşani zeci de tineri îşi propune crearea unei atmosfere capabile să stimuleze dezbateri productive și discuții profunde, menite să stimuleze tinerele minți ale liceenilor români şi străini participanţi în obținerea și discutarea unor idei pertinente și complexe.

Prin specificul său, concursul-conferinţă în limba engleză BTMUN (Botoşani Model United Nations)  reprezintă o simulare academică a unei conferinţe a Naţiunilor Unite adresată tuturor elevilor de liceu, precum şi elevilor din anul terminal al gimnaziului, pasionaţi de dezbatere, în cadrul căreia participanţii îşi asumă rolul de ambasador al uneia dintre cele 193 de ţări membre ale ONU cu scopul de a aborda teme de actualitate din realitatea globală, urmărindu-se în mod simultan atât conectarea tinerilor la problemele cu care se confruntă statele Naţiunilor Unite în prezent, cât şi dezvoltarea abilităţilor de dezbatere, cooperare şi negociere,vorbire în public şi comunicare într-o limbă străină.  

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, participanţii îşi vor desfăşura activitatea în cadrul unuia dintre cele patru comitete ale BTMUN- Drepturile Omului, ECOSOC, Politic şi UNESCO- prin redactarea unor rezoluţii ale ONU referitoare la teme specifice care vor fi apoi supuse dezbaterii, scopul principal al delegaţilor fiind cel de a-și convinge colegii de comitet să voteze rezoluțiile sau amendamentele sprijinite de ei. În final, pe principiul evidenţierii, preşedinţii de comitet, elevi și studenți cu experiență, vor numi în cadrul ceremoniei de închidere a conferinţei cei mai buni delegați din fiecare comitet, acordând câte trei premii.

Printre subiectele  supuse  discuției  pentru  cea de-a patra ediție a Conferinței "Botoșani  Model United  Nations" se numără teme cu o importanţă deosebită în contextul politic şi social al contemporaneităţii, precum prevenirea irosirii alimentelor în cadrul economiilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare, garantarea asistenţei medicale de bază în toate ţările lumii, aducerea în concordanţă a Codurilor Penale de pe tot mapamondul sau impunerea unei versiuni unitare a istoriei umane şi sancţionarea statelor care promovează o perspectivă părtinitoare.










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:17

Marți, 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din ...

Marius Budăi, PSD: „Iftime se plângea cel mai tare de creșterea salariului minim. Voia ca salariile să fie cât mai mici, ca să îi rămână lui un profit cât mai mare”

astăzi, 11:54

Deputatul PSD Marius Budăi i-a cerut președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime să se abțină să mai deplângă soarta botoșănenilor cu venituri mici, după ce ani la rând s-a opus ...

Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Meteorologii anunță când vor veni ninsorile!

astăzi, 11:19

Luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă în...