Specialiștii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au identificat mai multe focare de pestă porcină africană (PPS), rabie și tuberculoză pe raza județului Botoșani, atrăgând atenția asupra evoluției tulpinilor virale.
De la începutul acestui an, au fost confirmate șapte focare de PPA pe raza comunei Corni, toți proprietarii fiind despăgubiți pentru pierderile suferite. În Botoșani sunt interzise târgurile de porcine în această perioadă.
„Anul trecut am avut șapte focare în gospodăriile populației, iar anul acesta avem deja șapte, în care sursa este sălbatică, adică mistrețul și accesul din pădure către gospodăriile populației s-a făcut prin om. Deja ne așteptăm la evoluție mai rapidă în diferite locații și având în vedere evoluția pestei porcine la mistreți. Pesta evoluează din ce în ce mai agresiv”, a afirmat Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoșani, într-o ședință de lucru cu primarii organizată luni la Prefectură.
Îngrijorările autorităților sunt amplificate de apariția unor focare de gripă aviară în vecinătatea județului.
„Cred că știți din presă despre focarele de gripă aviară din Suceava, în zona Fălticeni. În același timp vreau să vă informez că în Republica Moldova au fost cinci focare de gripă aviară, Botoșani fiind undeva la mijloc între aceste două focare. În cazul în care apar păsări moarte sau auziți ceva, ar fi indicat să ne informați, în așa fel încât să gestionăm cazul apariției unui focar de păsări moarte pe luciul de apă Prut sau oricare altul de pe teritoriul județului Botoșani”, a explicat directorul DSVSA Botoșani.
El a semnalat apariția rabiei în rândul bovinelor, boala fiind transmisibilă omului și fatală în lipsa antidotului greu de procurat. Originile virusului arată că vulpile sunt principalul vector de răspândire.
„Ca și noutate după câțiva ani, a apărut din nou rabia la bovina în contextul războiului din Ucraina și astfel toate vulpile și celelalte animale sălbatice migrează spre zone mai liniștite. De ce spun acest lucru? Pentru că focarele pe care le-am avut sunt duse mai departe către laboratorul național de referință și au fost identificate tulpini Moldova într-un corp anume. Deci originea este din partea cealaltă de Prut sau zona din Ucraina”, a mai spus Teodor Harabagiu.
DSVSA a identificat și un focar de antrax, pe fondul secetei pedologice, virusul rezistând în sol și câteva decenii la temperaturi de îngheț. De asemenea, au fost înregistrate patru focare de tuberculoză la bovine, din care două au fost eradicate, și un focar loca americană la albine. Și în aceste situații, proprietarii au fost despăgubiți.