Jale printre bugetari

Jale printre bugetari

   www.cotidianul.ro

Toţi cei 1,4 milioane de angajaţi la stat vor sta acasă câte zece zile, fără plată, până la sfârşitul lui 2009. La anul, 150.000 dintre ei ar putea fi daţi afară. Salariile şi pensiile vor fi îngheţate în acest an şi probabil şi anul viitor.

Executivul de la Bucureşti va trimite în toamnă în concediu fără plată toţi angajaţii din sectorul bugetar, măsura fiind luată pentru diminuarea cheltuielilor statului din acest an, au declarat, pentru Cotidianul, surse guvernamentale.

Iniţial, perioada vehiculată pentru a-i trimite pe toţi bugetarii în concediu neplătit a fost de două-trei săptămâni, dar ultima variantă, aflată şi ea încă în discuţie, este de doar zece zile lucrătoare.

 Măsura îi va viza pe toţi cei aproape 1,4 milioane de angajaţi din sistemul bugetar, atât cei din aparatul central şi local, cât şi cei din instituţiile descentralizate, şi va fi aplicată în perioada septembrie-noiembrie.

Potrivit unui calcul recent al cotidianului Business Standard, acest concediu neplătit, timp de zece zile, ar aduce o economie totală la bugetul de stat de circa 350 de milioane de euro, adică undeva la 0,37% din PIB, pentru perioada care a mai rămas până la sfârşitul acestui an.

Această măsură este luată de Executiv pentru ca România să se înscrie în acest an în noua ţintă de deficit bugetar agreată de FMI, de 7-7,2% din PIB, în condiţiile în care prognoza mult mai sumbră de scădere economică pe acest an (8,5% faţă de 4%, cât s-a estimat prin acordul cu Fondul) ar conduce la un deficit de 8%.

(Articol complet in COTIDIANUL)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

Friday, 27 September 2024

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

Friday, 27 September 2024

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

Friday, 27 September 2024

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...