Italia, țara cu cele mai multe decese de pe planetă cu COVID - 19. Asistentă: „Și-au văzut rudele ieșind din casă în palton, cu cheile în buzunar, cu telefonul. Și apoi vor găsi un sicriu sigilat”

Italia a depășit joi seara China în ceea ce privește numărul deceselor provocate de coronavirus, iar România privește cu îngrijorare situația, mai ales în condițiile în care toți analiștii lumii privesc cu groază, ca un posibil scenariu, ceea ce se întâmplă în peninsulă.

Potrivit AFP, au fost înregistrate nu mai puțin de 427 de decese în 24 de ore, astfel încât bilanțul se agravează la un total de 3.405, mai multe decese decât în China, și cele mai multe de pe planetă.

Italia devine astfel prima țară în ceea ce privește numărul de decese provocate de pandemia de Covid-19, în fața Chinei (3.245), Iranului (1.284) și Spaniei (767).

Italia, a doua patrie a românilor, care la data apariției epidemiei găzduia aproape 1.5 milioane de români, este astăzi cel mai viu exemplu pentru toată lumea despre ce se întâmplă când nu sunt respectate măsurile de carantină și prevenție. 

Italia a anunțat primele două decese în 22 februarie, iar un reportaj surprins de televiziunea italiană într-un spital arată de fapt care e dimensiunea dramei acestui popor care nici măcar acum nu respectă măsurile impuse de autorități.  

Un reporter a filmat într-un spital italian și a aflat cât de dramatice și dureroase sunt clipele pe care le petrec aici nu numai pacienții, dar și personalul medical.

Iată reportajul:

Reporter: Aici sunt cei care au penumonie și sunt în stare gravă, au complicații grave?

Medic: Da, au complicații respiratorii.

Reporter: Sunt intubați, li se administrează foarte multe medicamente. Sunt aici și multe aparate. Când am ajuns la secția de reanimare a spitalului din Treviglio, abia se eliberaseră două locuri. Astăzi, un pat în spital este un bilet pentru viață.

Asistentă: S-au eliberat două locuri printr-o minune. În situații extreme, noi mai punem un pat aici, la terapie intensivă. Fiecare dintre noi are în grijă 6, 7, 10 bolnavi... E un ritm de muncă nebun, dar asta este situația, o facem!

***

Dialog între doi membri ai personalului medical:

- Să vedem care este fluxul.

- Să sperăm că nu mai iese nimeni din casă!

***

Asistentă: Acesta este un alt pacient.

Reporter: De ce sunt așezați în această poziție, înclinată?

Asistentă: Pentru a le îmbunătăți ventilația. Trebuie să rămână în poziție înclinată cel puțin 18 ore, dacă nu apar alte complicații.

Reporter: Mi-au spus că din februarie nu a mai fost externat nimeni, nu a mai plecat nimeni decât dacă a fost transferat în alt spital sau... mai rău

Asistentă: E dramatic, mai ales dacă starea lor nu se îmbunătățește.  Familiile nu-i mai văd, aud doar o voce necunoscută la telefon care le spune care este evoluția pacientului și, uneori, cum s-a întâmplat noaptea trecută, în plină noapte, trebuie să-i suni să le spui: Pacientul a murit. Și asta înseamnă că nu vor vedea nici măcar corpul.

Aceste persoane și-au văzut rudele ieșind din casă în palton, cu cheile în buzunar, cu telefonul. Și apoi vor găsi un sicriu sigilat, este singurul lucru pe care îl vor mai vedea.

Cer o binecuvântare religioasă și noi încercăm să le-o oferim, dar fără să lăsăm preotul înăuntru. Ultima dată preotul a venit și l-am ținut la ușă.

Este greu să le explici că nu-i mai pot vedea. Deci, este teribil când cineva îți spune să-l iei în brațe din partea lui. Sunt cu adevărat lucruri grele, a povestit asistenta, cu lacrimi în ochi.

***

Pe de altă parte, vârsta medie a pacienților decedați de coronavirus în Italia este de 81 de ani, majoritatea sunt bărbați și aveau trei sau mai multe boli preexistente. Statisticile confirmă astfel informațiile centralizate de China.

“Vârsta medie a pacienților decedați și pozitivi cu COVID-19 este de 81 de ani, aceștia sunt în mare parte bărbați și în mai mult de două treimi din cazuri au avut trei sau mai multe boli preexistente.

Acest lucru a fost declarat de Institutul de Sănătate Publică (ISS) într-o analiză a datelor pe primii 105 pacienți italieni care au murit și care acoperă perioada de la începutul urgenței până la 4 martie”, arată postul Sky.

Decesele din Italia au fost înregistrate după cum urmează: 42,2% au avut loc în grupa de vârstă cuprinsă între 80 și 89 de ani; 32,4% din decese au fost cuprinse între 70 și 79; 8,4% au fost între 60 și 69; 2,8% între 50 și 59 și 14,1% pe 90 de ani.

Femeile care au murit după contractarea virusului sunt mai în vârstă decât bărbații. Vârsta medie pentru femei este de 83,4 ani, iar vârsta medie pentru bărbați este de 79,9 ani.