Acțiuni ale pompierilor botoșăneni în școlile din localitățile care, în trecut, au cunoscut furia apelor! (Video)

În fiecare an, pe data de 13 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. În 2024, tema propusă de Organizația Națiunilor Unite este „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”.

Concret, în ziua de 11 octombrie, vor fi organizate exerciții de evacuare, lecții deschise și de prim ajutor în unitățile de învățământ din Baranca, Rădăuți Prut și Coțușca, localități grav afectate de inundații în anul 2008.

Chiar dacă locuințe nu mai sunt în zonele inundabile de la acea vreme, au fost reconstruite în zone sigure, oamenii încă se mai întorc pe timpul verii având în acele locuri, terenuri sau animale.

În situația în care ISU deține informații de un real pericol în zonele respective, comitetul local se asigură că toate persoanele sunt evacuate.

„E greu de schimbat comportamentul oamenilor, dar să știți că sunt din în ce în ce mai conștienți asupra riscului și evoluează astfel dintr-o stare de nepăsare sau dezinteres și într-adevăr vor să vină către partea de educare și informare”, a declarat colonel Dan Decebal Muraru, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani.

Potrivit reprezentanților ISU, prin tranzitarea unor mari cursuri de apă, începând de la Prut, Jijia afluentă a Prutului și inclusiv Siretul, cam tot județul Botoșani poate fi o zonă de risc. Așa cum și în trecut nu credea nimeni că în 2010, în Dorohoi, acel pârâu Buhai afluent al Jijiei, poate face asemenea distrugeri și s-au pierdut și șapte vieți.

Împreună, suntem mai pregătiți în fața riscurilor și de aceea va invităm să fiți alături de noi, să ne urmăriți pagina de internet, rețelele de socializare și portalul fiipregatit.ro pentru a afla informații utile despre cum pot fi prevenite situațiile de urgență.             

Informare preventivă

În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:

1. „Mie nu mi se poate întâmpla” - inițiată în anul 2023, are obiectiv conștientizarea adulților asupra pericolelor la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire în caz de inundații, respectiv pentru prevenirea înecului.

Clipuri video: https://www.youtube.com/watch?v=dvpNqN9W1ZA

                      https://youtu.be/ypbibyR2beY

2. „Nu tremur la cutremur” - iniţiată în anul 2015, are ca scop de bază informarea, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

Clipuri video: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

                      https://youtu.be/PEEFFBUcKXs        https://youtu.be/Fwz0wA4HWIM

Ținând cont de faptul că majoritatea dezastrelor naturale nu pot fi evitate, pentru siguranța cetățenilor și pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări adresate cetățenilor de ISU Botoșani vizează respectarea regulilor generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale:

          - rămâneţi calmi!;

          - stabiliţi din timp un loc de întâlnire și un sistem de comunicare;

          - toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.

Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit

Informații suplimentare

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor este marcată anual pe 13 octombrie, cu scopul de a crește conștientizarea și de a promova acțiuni în vederea reducerii impactului hazardelor naturale.

Decizia fost luată pentru prima dată, în anul 1989, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în urma creșterii frecvenței și impactului dezastrelor naturale la nivel global.

Inițial, această zi era sărbătorită în a doua miercuri a lunii octombrie. Pentru a asigura o implicare mai largă la nivel internațional, în 2009, ONU a decis ca Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor să fie marcată pe 13 octombrie.

Un pas important în acest domeniu a fost adoptarea Cadrului de Acțiune de la Hyogo (2005-2015) și ulterior, în 2015, a Cadrului de la Sendai pentru Reducerea Riscului de Dezastre (2015-2030). Aceste documente internaționale stabilesc obiective clare pentru reducerea pierderilor umane și materiale cauzate de dezastre.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Marina Halit

Chiar dacă e weekend, câțiva elevi au fost ”strigați” la catalog de Ziua Educației! (Foto)

Saturday, 5 October 2024

În acest sfârșit de săptămână, când este marcată și Ziua Educației, zece elevi din Botoșani, Dorohoi și Darabani, finaliști al unui concurs de creație literară, au ...