Conform sindicalistilor, Patriarhia ar face insa presiuni asupra ministrului Ecaterina Andronescu
obstructionandscoaterea religiei din randul cursurilor pe care liceeni sunt obligati sa le parcurga.
Am intrebat-o pe doamna ministru de ce trebuie ca religia sa fie predata 12 ani si i-am zis ca ar fi mai bine ca aceasta disciplina sa fie optionala. Dumneaei ne-a spus ca exista obiectii din partea Patriarhiei. Noi i-am spus ca nu ne intereseaza, atat timp cat Romania e stat laic, ne-a spus Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale.
Masura este sustinuta si de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Vicepresedintele Simion Hancescu, a declarat, ieri, la finalul unei intrevederi cu conducerea MECI ca reducerea numarului de materii operata pana acum de minister nu a fost facuta cu cap, exemplificand cazul eliminarii orelor de dirigentie la clasele a IX-a si a X-a in cadrul liceelor tehnologice.
De cealalta parte, Ecaterina Andronescu a explicat ca incearca sa apropie scoala de biserica, intrucat nu doreste barbari scoliti: "Religia este cuprinsa in Legea invatamantului, care stabileste prezenta obiectului Religie in planurile de invatamant. De altfel, va marturisesc ca am avut deja o discutie cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si incercam sa apropiem scoala de biserica sau biserica de scoala, in asa fel incat sa lucram impreuna la cresterea calitatii componentei educatie. Pentru ca noi nu de dorim din scolile noastre sa avem barbari scoliti. Trebuie sa avem valori morale cu care elevii sa plece din scoala, sa stabilim repere valorice de referinta pentru toata viata. De aceea cred ca vom merge in aceasta directie.
La randu-i, Patriarhia Romana, prin vocea purtatorului sau de cuvant, parintele Constantin Stoica, sustine in continuare prezenta religiei in trunchiul comun, considerand ca predarea acestei dicipline nu reprezinta un capriciu al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) ci este expresia solicitarilor venite din partea parintilor.
Sursa: Gandul