Istoria optionala, Religia obligatorie. Nu vrem barbari scoliti, motiveaza ministrul Educatiei!

Istoria optionala, Religia obligatorie. Nu vrem barbari scoliti, motiveaza ministrul Educatiei!

 Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei  

Predarea religiei ca materie obligatorie la liceu provoaca un nou scandal in invatamant. In timp ce Minsterul Educatiei a redus numarul orelor de istorie, limbi straine si sport din trunchiul comun, sindicatele considera ca in noile programe, religia ar trebui sa devina optionala iar orele de muzica si desen sa dispara cu totul.

Conform sindicalistilor, Patriarhia ar face insa presiuni asupra ministrului Ecaterina Andronescu obstructionand scoaterea religiei din randul cursurilor pe care liceeni sunt obligati sa le parcurga.

Am intrebat-o pe doamna ministru de ce trebuie ca religia sa fie predata 12 ani si i-am zis ca ar fi mai bine ca aceasta disciplina sa fie optionala. Dumneaei ne-a spus ca exista obiectii din partea Patriarhiei. Noi i-am spus ca nu ne intereseaza, atat timp cat Romania e stat laic, ne-a spus Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale.

Masura este sustinuta si de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Vicepresedintele Simion Hancescu, a declarat, ieri, la finalul unei intrevederi cu conducerea MECI ca reducerea numarului de materii operata pana acum de minister nu a fost facuta cu cap, exemplificand cazul eliminarii orelor de dirigentie la clasele a IX-a si a X-a in cadrul liceelor tehnologice.

De cealalta parte, Ecaterina Andronescu a explicat ca incearca sa apropie scoala de biserica, intrucat nu doreste barbari scoliti: "Religia este cuprinsa in Legea invatamantului, care stabileste prezenta obiectului Religie in planurile de invatamant. De altfel, va marturisesc ca am avut deja o discutie cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si incercam sa apropiem scoala de biserica sau biserica de scoala, in asa fel incat sa lucram impreuna la cresterea calitatii componentei educatie. Pentru ca noi nu de dorim din scolile noastre sa avem barbari scoliti. Trebuie sa avem valori morale cu care elevii sa plece din scoala, sa stabilim repere valorice de referinta pentru toata viata. De aceea cred ca vom merge in aceasta directie.

La randu-i, Patriarhia Romana, prin vocea purtatorului sau de cuvant, parintele Constantin Stoica, sustine in continuare prezenta religiei in trunchiul comun, considerand ca predarea acestei dicipline nu reprezinta un capriciu al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) ci este expresia solicitarilor venite din partea parintilor.

Sursa: Gandul

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
139

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
72

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
74

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...