Ionică Nechifor se teme pentru soarta Staţiunii Popăuţi. "Sunt ameninţat de persoane cu influenţă"

Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi, a adresat o scrisoare deschisă către parlamentarii de Botoşani prin care îi roagă să se implice în susţinerea acestuia şi să împiedice demersurile de preluare a staţiunii de către Consiliul Judeţean.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă semnată de Ionică Nechifor:

"In acest moment Statiunea este pe o directie buna, de la preluarea functiei de director, zi de zi fac eforturi de a redresa activitatea in Statiune, aceasta fiind  intr-o situatie in care trebuie sustinuta din toate zonele de influenta- administrativ, profesional, politic, pentru a reusi redresarea si relansarea atat a cercetarii cat si a  productiei.
 
Am preluat aceasta Statiune din dorinta de a reda o parte din stralucirea pe care a avut-o alta data, fiind recunoscuta ca institutie ce a creat rasa Karakul de Botosani, spun sa redau partial aceasta stralucire, fiindca nu mai detine la ora actuala efectivul de animale existent in 1989(17 mii cap) si nici terenul aferent (10 mii h).

Inca din luna iulie 2013 cand am preluat Statiunea de Cercetare Popauti, sunt amenintat de persoane cu influenta  pentru  a ceda terenurile Staiunii in exploatarea si in favoarea  acestora, mai mult, este deosebit de  periculos initierea unui  PROIECT de modificare a Legii 45/2009 cu reglementare in 2011, privind terenurile Statiunii care se discuta in COMISIA  PENTRU AGRICULTURA DIN CAMERA DEPUTATILOR MARTI 03.06.2014 la pozitia 7. (Pl.x 226/2014), Propunerea legislativă privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" – Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, judeţul Botoşani, în domeniul public al judeţului Botoşani şi în administrarea Consiliului Judeţean Botoşani - Cameră decizională).

Statiunea de Cercetare POPAUTI este imaginea, brandul fermierilor crescatori de ovine din rasa Karakul, este locul in care fermierii, cercetatorii, specialistii din agricultura se intrunesc si dezbat viitorul agriculturii din zona MOLDOVEI.
  
In anul 2014, Statiunea de Cercetare Popauti a inceput lucrarile  de formare a liniilor de lapte si carne din fonduri proprii( OAIA DE CARNE POPAUTI si OAIA DE LAPTE POPAUTI) in conditiile in care nu avem finantare de la bugetul statului sau proiecte finantate, in cazul in care aceste terenuri sunt luate in administrare de catre Consiliul Judetean Botosani, suntem in imposibilitatea de a mai reusi lucrarile propuse.

DOMNILOR SENATORI si DEPUTATI din BOTOSANI

NE ADRESAM DUMNEAVOASTRA CA ULTIMA SPERANTA, SA NE  SPRIJINITI IN DEMERSURILE NOASTRE DE A OPRI ASTFEL DE INTENTII, total impotriva vointei conducerii Statiunii, fermierilor botosaneni, INTENTII CE NU FAC BINE agriculturii botosanene, CI DOAR DESERVESc INTERESELE ANUMITOR GRUPURI CARE URMARESC ACAPARAREA TERENURILOR SI DISTRUGEREA PATRIMONIULUI.

In acest context Statiunea Popauti intampina mari dificultati in recuperarea unor terenuri aflate in proprietate si detinute abuziv (147 h) de catre firma SC ECO-LEV SRL, teren de care depinde foarte mult efectivul de ovine  existent in Statiune, fiind foarte aproape de ADAPOSTURILE  DE ANIMALE ale unitatii.

Constat cu regret ca anumite aspecte in derularea recuperarii terenurilor se desfasoara anevoios  ceea ce duce la stari conflictuale, incapacitatea de a asigura necesarul de furaje pe 2014, la efectivul existent. ACESTE TERENURI FACEAU PARTE DIN PLANUL DE REDRESARE AL STATIUNII, FIINDCA DIN PUNCT DE VEDERE AL  DOCUMENTELOR EXISTENTE LA UNITATE EXPIRASE, iar administratorul firmei refuza eliberarea acestora.

Mai doresc să ştiţi că voi utiliza toate căile fie ele politice, fie administrative, fie de mass-media, fie de justiţie pentru apărarea dreptului la existenţă a uneia dintre cele mai valorase Statiuni de Cercetare la specia ovine din MOLDOVA si una  dintre  cele mai  frumoase creatii din România si anume ovinele  KARAKUL DE BOTOSANI, cu varietatile de culoare existente in cadrul rasei".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani care duce mai departe tradiția familiei: ”Pasiunea a venit de la bunicul meu, un respectat inginer!” (Foto)

astăzi, 09:04

Tânărul provine dintr-o familie de agricultori. Bunicul său a fost inginer agronom, tatăl, chiar dacă este profesor de sport, la bază a fost tehnician veterinar, iar Gabi a studiat Agricult...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (322)

astăzi, 08:31

NICOLAE BRĂDĂŢEANU despre cum a ajuns la epigramă Am să răspund ghidându-mă după volumul tău  „Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra… cărţilor epigr...

Calendar ortodox, 6 octombrie: Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

astăzi, 08:00

Sfântul Apostol Toma, numit şi Geamănul, era din Galileea şi a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Înainte de a fi ucenic al Domnului, fusese pescar. ...