Ion Iliescu, URMĂRIT PENAL pentru infracţiuni contra umanităţii

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ. Parchetul ICCJ a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Oficiali din Parchetul instenţei supreme au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Aceleaşi surse au declarat pentru MEDIAFAX că Ion Iliescu va fi chemat din nou la Parchetul instanţei supreme, în perioada următoare, pentru declaraţii în acest dosar.
Ion Iliescu a fost citat, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, unde a stat aproximativ o oră. El nu a făcut declaraţii nici la intrarea, nici la ieşirea din sediul Parchetului.
Dan Voinea, procurorul care a instrumentat dosarul mineriadei, declara, în luna iunie, la Gandu.live, că Ion Iliescu s-a implicat personal în "actul de represiune" din 14-15 iunie din Piaţa Universităţii.
Generalul (r) Dan Voinea spunea că fostul preşedinte Ion Iliescu nu are cum să nu fie condamnat pe probele care există în dosarul mineriadei, acesta fiind "implicat personal în actul de represiune din 14-15 iunie, el a dat ordine în acest sens".

"Preşedintele Iliescu s-a implicat personal în actul de represiune din 14-15 iunie, el a dat ordine în acest sens. Înainte de aceasta a avut loc o întâlnire de taină undeva la Scroviştea, la care a participat ministrul de interne Chiţac, şeful poliţiei de atunci, generalul Diamandescu, Petre Roman, Ion Iliescu şi au stabilit în concret cum trebuie atacaţi manifestanţii din Piaţa Universităţii. S-a făcut chiar o schemă, ea este la dosar. E scrisă de mână şi acolo erau trecute atribuţii pentru fiecare ministru ce avea de făcut. Ministrul Transporturilor pentru aducerea în Bucureşti a minerilor, a muncitorilor, că nu au venit doar mineri. Atunci s-a decis, nu doar venirea minerilor, pentru că au venit şi muncitori", a declarat Dan Voinea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Habemus Papam”. Cine este noul Papă ales de cardinalii de la Vatican!

Thursday, 8 May 2025

"Habemus papam!" Primul Papă american din istorie a fost ales. Cardinalul Robert Francis Prevost, Leon al XIV-lea este noul Suveran Pontif. Noul lider al celor aproape 1,4 miliard...

Activitate inedită a liceenilor botoșăneni la o biserică dintr-o localitate din județ! (Foto)

Thursday, 8 May 2025

“Patrimoniu și Natură – Lecții din trecut pentru viitor” În cadrul demersurilor educaționale menite să consolideze formarea vocațională a elevilor, un grup de licee...

Botoșănean căutat de polițiști după ce a fost dat dispărut. Dacă îl vedeți, sunați la 112!

Thursday, 8 May 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 47 de ani, din municipiul Botoșani, care la data de 30.04.2025 ar fi părăsit domiciliul pentru a se deplasa la ...