Ion Iliescu, URMĂRIT PENAL pentru infracţiuni contra umanităţii

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ. Parchetul ICCJ a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Oficiali din Parchetul instenţei supreme au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Aceleaşi surse au declarat pentru MEDIAFAX că Ion Iliescu va fi chemat din nou la Parchetul instanţei supreme, în perioada următoare, pentru declaraţii în acest dosar.
Ion Iliescu a fost citat, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, unde a stat aproximativ o oră. El nu a făcut declaraţii nici la intrarea, nici la ieşirea din sediul Parchetului.
Dan Voinea, procurorul care a instrumentat dosarul mineriadei, declara, în luna iunie, la Gandu.live, că Ion Iliescu s-a implicat personal în "actul de represiune" din 14-15 iunie din Piaţa Universităţii.
Generalul (r) Dan Voinea spunea că fostul preşedinte Ion Iliescu nu are cum să nu fie condamnat pe probele care există în dosarul mineriadei, acesta fiind "implicat personal în actul de represiune din 14-15 iunie, el a dat ordine în acest sens".

"Preşedintele Iliescu s-a implicat personal în actul de represiune din 14-15 iunie, el a dat ordine în acest sens. Înainte de aceasta a avut loc o întâlnire de taină undeva la Scroviştea, la care a participat ministrul de interne Chiţac, şeful poliţiei de atunci, generalul Diamandescu, Petre Roman, Ion Iliescu şi au stabilit în concret cum trebuie atacaţi manifestanţii din Piaţa Universităţii. S-a făcut chiar o schemă, ea este la dosar. E scrisă de mână şi acolo erau trecute atribuţii pentru fiecare ministru ce avea de făcut. Ministrul Transporturilor pentru aducerea în Bucureşti a minerilor, a muncitorilor, că nu au venit doar mineri. Atunci s-a decis, nu doar venirea minerilor, pentru că au venit şi muncitori", a declarat Dan Voinea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după FC Botoșani - Farul 1-1: ”Cum poți să fii mulțumit de 1-1?”

astăzi, 08:19

FC Botoșani a remizat cu Farul, scor 1-1, în prima etapă a noului sezon din SuperLiga. ”Cum poți să fii mulțumit de 1-1? Sigur, după aspectul jocului este un rezultat echitabil&...

Tragedie: Un botoșănean a murit în vacanță în Grecia, soția are nevoie de ajutor pentru a-l aduce acasă!

astăzi, 07:44

Un om plin de viață, cu un suflet și o inimă care au atins mulți oameni de-a lungul călătoriei sale pe acest pământ, așa este descris Mihai, bărbatul care a murit chiar în timp c...

De ce râde bebelușul? (Foto, Video)

astăzi, 07:30

La maternitate, un bebelus tocmai a venit pe lume. S-a nascut perfect sanatos, nimic nu parea a fi in neregula, cu exceptia faptului ca radea incontinuu. Radea de se prapadea si nu se putea opri. To...