Inventatori celebri si de la cine au furat marea idee

Inventatori celebri si de la cine au furat marea idee
Originalitatea poate fi cat se poate discutabila, chiar si atunci cand vorbim de nume mari ale stiintei.

Galileo Galilei

La scoala am invatat ca astronomul, matematicianul si fizicianul Galileo Galilei a inventat telescopul. Insa nu el ar trebui sa-si culeaga laurii pentru asta ci Dutchman Hans Lippershey. In 1608, Lippershey a creat primul telescop si a incercat sa iti patenteze inventia, insa a fost refuzat.

Cand Galileo a aflat de inventia lui Lippershey si-a creat propriul telescop in 1609, prin care se putea vedea doar putin mai departe decat prin cel al lui Lippershey. Nici Galileo nu si-a patentat inventia, insa in timp numele sau a ramas sinonim cu inventia telescopului iar Lippershey a fost uitat. Patru sateliti ai lui Jupiter au fost numiti dupa Galileo, iar numele lui Lippershey a fost dat unui mic crater de le Luna.

Alexander Fleming

Sir Alexander Fleming este cel despre care se crede ca a inventat penicilina. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Triburile nord africane foloseau penicilina de sute de ani. In 1897 Ernest Duchesne a folosit mold penicillum glaucoma pentru a vindeca porcii de febra tifoida, intelegand efectele si caracteristicile penicilinei. Insa nimeni nu l-a luat in serios.

Dupa ce ani mai tarziu Fleming a descoperit penicilina intamplator, el nu si-a dat seama de capacitatile sale si a incetat sa mai cerceteze asupra ei. Intre timp alti oameni de stiinta ca Howard Florey, Norman Heatley, Andrew Moyer si Ernst Chain au inceput sa cerceteze efectele penicilinei si au gasit o cale pentru a o produce pe sala larga. Dar cu toate ca Fleming nu a fost cel care a descoperit penicilina, nici nu i-a inteles puterea de vindecare el a ramas in istorie ca inventatorul ei.

Alexander Graham Bell

Nu Bell a fost cel care a inventat telefonul. In 1860, italianul Antonio Meucci a demosntrat pentru prima data ca inventia sa, telefonul, functioneaza. Dupa 11 ani (adica cu cinci ani inainte de aparatitia telefonului lui Bell) acesta si-a patentat inventia temporar. In 1874, Meucci a uitat sa trimita taxa de 10 dolari necesara pentru a-si reinoi patentul.

Doi ani dupa aceasta Bell si-a intregistrat patentul pentru telefonul sau, spunand ca este inventia sa. Meucci a vrut sa-l dea in judecata, trimitand schitele originale si planurile unui laborator din Europa de Vest insa acestea au fost misterios pierdute. Laboratorul la care Meucci trimisese schitele originale era tocmai locul in care lucra Bell. Pana la urma Meucci a murit si intregul scandal s-a pierdut odata cu el. Nu se poate stia daca intr-adevar Bell a distrus schitele lui Mecucci si si-a luat credit pentru inventia telefonului, cert este ca nu a fost primul care l-a inventat.

Albert Einstein

Cand auzi numele Eistein te gandesti automat la teoria relataivtatii. Se pare ca si adevarul este relativ. De fapt, Henri Poincaré a fost cel care a inventat ecuatia. Poincaré era expert in teoria relativitatii in secolul al XIX-lea, publicand 30 de carti si 500 de alte lucrari despre acesta. Se pare ca in lucrarile sale Einstein a reprodus multe din ideile lui Poincaré insa nu a amintit nimic despre acesta, pur si simplu insusindusi-le.

Thomas Edison

Thomas Edison este cunoscut ca cel mai mare inventator al lumii. Se crede ca ar avea patentate 1.093 de inventii, care inca uimesc si azi. Insa se pare ca nu el a fost cel care le-a inventat pe multe dintre ele, ci erau munca unei echipe de tehnicieni anonimi. Cea mai importanta inventie care i se atribuie se pare ca nici macar nu a plecat din laboratorul sau. Cu patru decenii inainte ca Edison sa se fi nascut, omul de stiinta Sir Humphry Davy a inventat becul, cu filament din carbon.

Inventia a fost recunoscuta de intreaga lume, insa singura problema era ca nu putea sa lumineze mai mult de 12 ore, pentru ca filamentul se rupea. Primul bec practicabil a fost inventat de Heinrich Goebel in 1854. Acesta a incercat sa-si vanda inventia lui Edison insa acesta a refuzat zicand ca nu vede nicio intrebuintare practica. Cu toate acestea, dupa moartea lui Goebel, Edison a cumparat patentul lui Goebel de la sotia defunctului, la un pret mult mai scazut decat ii fusese propus prima data, si l-a inregistrat pe numele lui. (avocatnet.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
78

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
864

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
402

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...