Într-o singură zi, un roi de lăcuste poate să parcurgă până la 130 de kilometri (dar sunt și zile când parcurg numai 5 kilometri). Înălțimea medie de zbor a roiului de lăcuste este de 1.000 de metri, dar acestea pot să ajungă și la 1.100-1.300 m altitudine.
O singură lăcustă poate consuma, într-o zi, o cantitate de hrană egală cu greutatea ei. Un milion de lăcuste pot consuma o tonă de hrană (frunze sau părți verzi din plante).
Migrația în masă a lăcustelor este rezultatul înmulțirii excesive care are loc, de obicei, în anii cu primăveri secetoase, urmate de veri calde și secetoase (cum este cazul acestui an, în Republica Moldova), scrie agrointel.ro.
În legătură cu apariția lăcustelor călătoare în Republica Moldova, Zinaina Oprea, șef adjunct STSA Orhei-Rezina-Telenești-Șoldănești, informează și atenționează despre apariția Lăcustei Italiană (Calliptamus Italicus L.) și în raionul Șoldănești, care sunt depistate, parțial pe unele plantații agricole.
Autoritățile informează că, potrivit Legii Republicii Moldova cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară, persoanele fizice și juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, sunt obligați să efectueze măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariției și diseminării organismelor dăunătoare.
Lăcusta este o specie polifagă, atacă diferite specii de culturi. În perioada invaziei, atât adulții cît și lavrele rod părțile aeriene ale plantelor, lăsînd intacte numai tulpinile groase. Răspîndirea are loc de-a lungul traseelor naționale și locale, terenurilor delăsate, imașuri, fâșii forestiere, livezi, câmpuri agricole.