Întâlnire între Portariuc și Sorescu! Ce pun la cale cei doi șefi din administrație!

Primarul Ovidiu Portariuc și președintele interimar al Consiliului Județean Botoşani, Gheorghe Sorescu, au avut, luni dimineață, o scurtă întrevedere în biroul edilului-șef al urbei. Cei doi au discutat despre intrarea Consiliului Județean în Zona Metropolitană, în vederea asocierii pentru realizarea parcului industrial de pe terenul fostei fabrici de zahăr de la Bucecea.

Inițial, Consiliul Județean ar fi trebuit să realizeze acest parc prin societatea Pard Industrial, dar consilierii județeni au decis dizolvarea societății. După această decizie, primarul Ovidiu Portariuc a anunțat că investiția va fi realizată în cadrul Zonei Metropolitane, structura din care ar urma să facă parte și Consiliul Județean.

 “Am căzut de acord că e nevoie să facem câțiva pași ținând cont că acest proiect al parcului industrial a fost introdus în proiectul meu de Pace politică pentru municipiul Botoșani. Cred că trebuie să dăm un exemplu, să pornim de aici, să lăsăm deoparte orice ne desparte, orice culoare politică, să ne dăm mâna să realizăm acest proiect pentru Botoșani. Voi invita Consiliul Județean să facă parte din Zona Metropolitană, voi discuta în perioada imediat următoare care vor fi condițiile de participare a Consiliului Județean în cadrul Comitetului Director. Am discutat și cu primarul de la Bucecea, în perioada următoare Consiliul Local va da o Hotărâre prin care vor pune la dispoziția Zonei Metropolitane terenul de 10 hectare, urmând ca după includerea CJ să avem o Hotărâre comună la nivel de Consiliu de Administrație și Comitet Director de înființare a parcului industrial", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

După ce Zona Metropolitană va intra în posesia terenului va fi depusă documentația la Ministerul Dezvoltării în vederea avizării parcului industrial pentru funcționare. Primarul Ovidiu Portariuc a precizat că se poate obține și finanțare europeană pentru realizarea unei astfel de investiții.



“Terenul este foarte bine situat, are acces la utilități, e nevoie de un minim de cheltuieli pentru a-l aduce la condițiile minime de desfășurare a unor activități comerciale, inclusiv pe noile axe de finanțare există posibilitatea finanțării acestor structuri până la valori de 7 milioane de euro. După ce este avizat cu statut de parc industrial există posiblitatea depunerii unui proiect european care să finanțeze crearea unei structuri, a unor hale care să permită accesul agenților economici la spații comerciale modulare. Lipseau aceste condiții care să permită agenților economici să relocheze rapid, în maxim trei luni. Spre exemplu o firmă poate să își relocheze activitatea dintr-o țară din sudul Europei în câteva luni, față de doi-trei ani cât ar dura realizarea unei unități proprii de producție", a mai spus primarul.

Firmele care ar putea să desfășoare activitate în cadrul acestui parc sunt din sfera serviciilor, respectiv telefonie mobilă, IT, dar și din zona de producție, cum ar fi producție agroalimentară.

Președintele Consiliului Județean Botoşani a spus că așteaptă invitația scrisă de a intra Consiliul Județean în Zona Metropolitană.

“La înființarea parcului industrial e nevoie de fonduri pentru pregătirea acelui teren pentru a primi statutul de parc industrial și atunci printr-o bună colaborare cu cei care fac parte din Zona Metropolitană reușim chestiunea aceasta. Trebuie făcut un parc industrial care chiar să devină funcțional și suntem de acord toți că este strict necesar pentru Botoșani", a declarat Gheorghe Sorescu.


 

 

Spune-ne opinia ta