Institutul Naţional de Statistică: În județele Moldovei au loc cele mai multe accidente rutiere din România

Regiunea de Nord Est are cele mai proaste drumuri din toată România și Uniunea Europeană, iar ultimele date publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică arată că în județele Moldovei au loc și cele mai multe accidente rutiere.

Din total, ca pondere, cele mai multe accidente din România, a avut loc în Bucureşti, în judeţul Iaşi şi Prahova. Majoritatea s-au petrecut în august, lună catalogată cea mai  periculoasă.

Statistic, intervalul orar cel mai periculos este între ora 17 şi 19, iar vinerea este cea mai „neagră” zi pentru accidente”.  Cele  mai multe accidente se petrec în timpul zilei, în proporţie de 70%, mai arată datele Institutului Naţional de Statistică.

În cursul anului 2020 s-au înregistrat 22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând 29.571 persoane accidentate, din care 5,6% persoane accidentate mortal.

Faţă de anul 2019,numărul persoanelor rănite a scăzut cu 29,6%, cel al accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale cu 26,7%, iar cel al persoanelor accidentate mortal a scăzut cu 11,7%, condorm datelor INS.

După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în lunile august (11,5% din numărul total de accidente), septembrie (11,0%) şi iulie (10,8%).

După condiţiile de luminozitate, 71,9% din numărul total de accidente au avut loc în timpul zilei şi după starea carosabilului, 83,7% din accidente au avut loc pe carosabil uscat.

Cele mai multe accidente s-au produs în Nord-Estul ţării, respectiv 3.903 accidente. Din acestea, au rezultat 4688 de răniți și 311.

În Regiunea de Nord Est, în perioada de referință, județul Botoșani a înregistrat 407 accidente rutiere din care au rezultat 476 de răniți și 29 de morți.

Botoșaniul are însă cele mai puține accidente rutiere din regiune. În Iaşi au fost înregistrate 952 accidente, în Suceava 827, în Bacău 661 de accidente, la Neamţ 606 pentru ca la Vaslui să fie înregistrate 450 de accidente rutiere.

 

Spune-ne opinia ta