Institutiile publice ar putea fi obligate sa plateasca datoriile fata de firme in 30 de zile

O propunere legislativa aflata pe ordinea de zi a Senatului reduce de la 6 luni la 30 de zile, termenul in care institutiile publice pot sa isi achite datoriile fata de firme, calculate de la data notificarii catre creditor.

Propunerea legislativa privind combaterea platilor  intarziate de catre autoritatile si institutiile publice are ca obiect de reglementare modificarea OUG nr. 119/2007privind masurile pentru combaterea intarzierilor executtarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale si a OG nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, agentii economici, in special IMM-urile se confrunta cu mari greutati administrative si financiare ca rezultat al termenelor indelungate de plata si a intarzierii efectuarii platilor, in relatia cu autoritatile si institutiile publice, cu marile lanturi de magazine sau cu alti parteneri contractuali.

Mai mult, este subliniat faptul ca astfel de probleme pot genera insolventa, cu afectarea supravieturii IMM-urilor si pierderea a numeroase locuri de munca.

Studiile si analizate realizate in acest an arata ca, in ultima perioada, peste 30.000 de IMM-uri au disparut ca urmare a blocajului financiar. Potrivit initiatorilor proiectului, la generarea blocajului financiar contributia majora o au autoritatile si institutiile publice(din domeniile: invatamant, sanatate, cultura, apararea) care platesc cu foarte mari intarzieri valoarea produselor, serviciilor si lucrarilor livrate /executate de IMM-uri.

Potrivit acestora, "in Romania exista o "cultura a intarzierilor" platilor in cadrul contractelor de achizitie publica incheiate cu autoritatile si institutiile publice, acestea refuzand in mod constant plata de penalitati de intarziere si dobanzi, transformand IMM-urile si ceilalti contractanti in creditori pentru cheltuielile necesare activitatilor publice".

Modificarea OUG nr. 119/2007:
-se include in sfera de aplicare a acestui act normativ toate contractele incheiate de autoritatile contractante, indiferent de temeiul legal al acestora
-nu va mai fi necesara parcurgerea unei procedure prealabile, indiferent de tipul contractului
-obligatia platii unei compensatii forfetare, in situatia in care obligatiile de plata nu sunt onorate la termen
-reglementarea unor termene fixe si reduse pentru transmiterea citatiei, raportat la data inregistrarii actiunii
-reglementarea unor termene fixe si reduse pentru redactarea hotararii de catre instantele judecatoresti, in practica fiind intregistrate intarzieri mai mari de 3 luni in redactarea acestora
-reglementarea clara a situatiei in care de la data introducerii cererii creditorului au trecut mai mult de 90 de zile fara pronuntarea unei ordonante de plata, pentru a nu fi tergiversate dosarele pentru inchiderea acestora si nesolutionarea intarzierii platilor.

Modificarea OG nr. 22/2002
-reducerea termenului de 6 luni in care o institutie publica trebuie sa isi achite obligatia de plata la 30 de zile calculate de la data notificarii de catre creditor.

Totodata, initiatorii propunerii subliniaza ca aceste lucruri pot fi realizate numai daca creditorii vor avea instrumentele legale prin care sa-si exercite drepturile eficient, prin care va fi descurajata plata intarziata a datoriilor catre acestia.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine sunt cei mai harnici votanți din județul Botoșani!

astăzi, 18:51

Cei mai mulți votanți din județul Botoșani provin din mediul rural - 80.000 de cetățeni, față de urban – 63.000 de alegători. După gen, cele mai multe buletine de vot au fost băgat...

Garda de Mediu Botoșani: Ce trebuie să știe cetățenii care înaintează petiții!

astăzi, 18:18

Astfel, dintre acestea: -113 petiții au fost redirecționate către alte instituții, întrucât au fost greşit adresate Gărzii Naţionale de Mediu; - 60 petiții au fost soluționa...

Botoșani: Prezență la vot la ora 17.00!

astăzi, 17:17

34,8% era prezența la vot, în județul Botoșani, la ora 17.00, în continuare sub media națională (42,4%). În cele 433 de secții de votare s-au prezentat la urne 118.592 de ce...