Indemnizația pentru mame naște controverse

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, s-a arătat nedumerită de faptul că președintele Traian Băsescu întârzie promulgarea legii prin care indemnizaţia de creştere a copilului este majorată de la 75% la 85% din venitul net, începand cu 1 octombrie 2012. De fapt, legea, din motive procedurale, nici nu a plecat spre Cotroceni.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat luni, la Palatul Victoria, că nu ştie de ce preşedintele Traian Băsescu întârzie promulgarea legii prin care se majorează la 85% cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, precizând că nu exclude varianta ca preşedintele să retrimită legea la Parlament.

"Nu putem decât să aşteptăm fie să promulge legea, fie să o întoarcă în Parlament. Poate e foarte ocupat domnul preşedinte. Legea nu se poate aplica decât de la data intrării în vigoare, deci nu putem decât să sperăm ca preşedintele să promulge această lege", a declarat Mariana Câmpeanu, potrivit Realitatea TV. 

La două zile de la această declarație, reacțiile de la ministerul conduse de Mariana Câmpeanu sunt ceva mai nuanțate. "Doamna ministru nu a declarat că președintele Traian Băsescu nu a promulgat legea, ci că așteptăm să promulge legea. Nu știm care este circuitul acesteia, dar, ce-i drept, nu vedem ce motive ar avea să nu o promulge", a declarat pentru EVZ Iolanda Stăniloiu, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii. 

N-a plecat încă de la Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, pe 25 septembrie, proiectul de lege prin care indemnizaţia de creştere a copilului este majorată de la 75% la 85% din venitul net, începand cu 1 octombrie 2012. Legea urma să fie trimisă spre promulgare, dar pașii procedurali vor face posibil ca acest lucru să se întâmple abia mâine, preşedintele având 20 de zile la dipoziţie pentru a o promulga.

Legea a fost adoptată pe 25 septembrie, zi în care i s-a dat forma finală de către aparatul tehnic, iar apoi a fost semnată de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea și trimisă către președintele Senatului, Crin Antonescu pentru același lucru, a explicat secretarul general al Camerei Deputaților, Gheorghe Barbu.

Procedural, trebuie să se aducă la cunoștința deputaților și senatorilor, simultan, că legea a fost adoptată și că există un termen de depunere a contestațiilor, în acest caz, de două zile. Cele două zile curg din momentul în care parlamentarii au fost anunțați de adoptarea legii. Pentru că la Senat regulamentul de funcționare prevede că senatorii trebuie să fie informați în ședință publică, iar prima ședință a acestora după adoptarea legii a avut loc ieri, termenul de depunere a contestațiilor a început să curgă din data de 2 octombrie, a declarat, pentru EVZ, Gheorghe Barbu. Astfel legea va putea pleca spre Cotroceni abia mâine.

Președintele așteaptă legea


"Referitor la informaţiile false apărute în presă şi la declaraţia de luni, 1 octombrie 2012, a ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, doamna Mariana Câmpeanu, cu privire la faptul că preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări:(1) - respectiva lege nu a fost depusă încă la Administraţia Prezidenţială în vederea promulgării ei de către preşedintele României;(2) - aşa cum reiese în mod clar de pe website-ul Camerei Deputaţilor, legea se află încă la Secretarul General al Camerei Deputaţilor, unde a fost depusă în cursul zilei de ieri, 2 octombrie 2012", se arată într-un comunicat transmis de Administrația prezidențială, conform evz.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident cu trei mașini pe DN 29 B!

Friday, 4 July 2025

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturism...

Valeriu Iftime propune o strategie națională pentru fotbalul românesc: „Avem nevoie de atacanți! Căutați-i!"

Friday, 4 July 2025

Omul de afaceri consideră că problema fundamentală este lipsa atacanților de careu și susține că este nevoie de un plan național pentru a descoperi și forma vârfuri de atac. Finanța...

A cumpărat o mașină cu 3.000 de euro fără să știe că era căutată pentru confiscare, șofer oprit în Vama Racovăț!

Friday, 4 July 2025

În cursul zilei de joi, în jurul orei 04.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare tre...