Este vorba despre Penitenciarul Pitești, fosta închisoare a deținuților politici, în care au fost torturați și numeroși botoșăneni considerați dușmani ai regimului comunist.
În cursul zilei de astăzi, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești, fosta închisoare a deținuților politici din perioada regimului comunist.
După semnarea de către ministrul Culturii, Raluca Turcan, a ordinului de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești - Fosta închisoare a deținuților politici, situat în Pitești, penitenciarul a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice și i s-a conferit, la inițiativa Ministerului Culturii și cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, regimul de monument istoric de grupă A.
"Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii. Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Pitești și a Experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist. De asemenea, recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Experți și specialiști atestați de către Ministerul Culturii au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Pitești care va fi, începând de astăzi, 19 iulie 2023, supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Penitenciarul Pitești este considerat drept unul dintre cele mai întunecate locuri aparținând memoriei comunismului în România.