Incepe "vanatoarea" bogatasilor. Cum vrea statul sa-i taxeze pe miliardarii de carton

Nou infiintatul "DNA Fiscal" se pregateste sa declanseze "vanatoarea" imbogatitilor din "Epoca de Aur a Consumului". Expertii pregatiti la scoala celebrului IRS american au in vizor 30 dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania. Cum vrea statul sa ii stoarca de banii pe care acestia nu ii pot justifica, aflati dintr-o analiza DailyBusiness.ro

Dupa ce timp de aproape trei ani s-au specializat in depistarea averilor ilegale, pregatiti de experti de la institutii precum FMI, celebrul IRS - Fiscul american, Agentia Regala pentru Venituri si Vama din Marea Britanie, Fiscul francez, inspectorii fiscali din cadrul ANAF se pregatesc sa declanseze "prigoana miliardarilor".

Potrivit scrisorii de intentie transmisa saptamana trecuta de Guvern catre FMI, ANAF a inceput “actiuni de verificare a mai multor persoane cu mari averi suspectate ca au depasit riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor.

"Am finalizat o lista de contribuabili persoane fizice cu averi mari pentru programul nostru destinat asigurarii conformarii si o lista cu persoane fizice ce prezinta riscuri si am demarat procedurile de verificare prealabila.

Au fost transmise scrisori de notificare amiabila si in prima jumatate a anului 2013 au inceput verificarile", releva scrisoarea de intentie, datata 10 iunie, si obtinuta de Mediafax.

Potrivit autoritatilor, pe lista suspectilor se afla 30 de persoane cu mari averi, suspectate ca au depasit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor. Fiscul a pornit initial de la un grup de peste 300 de persoane banuite ca s-au sustras de la plata taxelor la buget.

Cine sunt miliardarii aflati in atentia Fiscului este secret de serviciu.

Finantistii.ro  relata, recent, pe surse, ca printre bogatii aflati in vizor s-ar afla Dan Grigore Adamescu, Ioan Nicolae, Gruia Stoica, Stefan Vuza, Ovidiu Tender, Ioan si Viorel Micula si Adrian Porumboiu. 

Cum vor fi verificati miliardarii?  

Actiunile de control sunt initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.  

Pentru stabilirea bazei impozabile, autoritatea fiscala foloseste metode indirecte, respectiv cea a sursei si cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie si a patrimoniului.

Metoda sursei si cheltuirii fondului consta in compararea cheltuielilor efectuate de o persoana fizica cu veniturile declarate in perioada verificata si se bazeaza pe principiul ca orice cheltuiala in exces fata de valoarea declarata a veniturilor reprezinta venit impozabil nedeclarat.

Metoda fluxurilor de trezorerie consta in analiza intrarilor si iesirilor de sume in conturile bancare, precum si a intrarilor si iesirilor de sume in numerar, pentru a stabili miscarile de disponibilitati banesti si asocierea acestor miscari cu sursele de venit si utilizarea acestora.

Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoana fizica verificata, analizand cresterea, respectiv descresterea patrimoniului net al acesteia.  

Pe lista persoanelor cu risc vor aparea inclusiv rudele de pana la gradul II, iar anchetele detaliate, in care acestia vor fi obligati sa prezinta dovezi privind provenienta averii, vor fi realizate in ordine descrescatoare, cu respectarea valorii riscului minim stabilit de Codul de procedura fiscala.  

Citeste mai mult pe dailybusiness.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu la un depozit de cereale din Dorohoi! (Foto, Video)

astăzi, 19:39

Mai multe echipaje de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani acționează pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un depozit de cereale din municipiul Doro...

Elevii olimpici național și internațional vor primi premii „mai mari” pentru performanțe, anunță ministrul David

astăzi, 19:16

Guvernul Bolojan taie actualele burse de excelență olimpică (tip I și II), pe lângă bursele de reziliență, rămânând la bursele de merit, sociale și tehnologice, cu noi crite...

Ministrul Muncii: Se taie voucherele de vacanță la venituri mai mari de 6.000 de lei. Pensiile și salariile vor fi înghețate!

astăzi, 18:17

Astfel, urmează o restructurare a politicii privind voucherele de vacanță, acestea urmând a fi acordate exclusiv angajaților din sectorul public cu venituri lunare brute de până la 6....