Din cauza vantului puternic, focul s-a extins cu repeziuciune si ameninta sa cuprinda o vila.
Doua echipaje de pompieri au intervenit si au reusit sa stinga incendiul inainte ca acesta sa cuprinda si imobilul.
In total, au fost mistuite de flacari 15 hectare cu vegetatie uscata.
În ultimele două săptămâni, 32 de proprietari de terenuri din Şendriceni, Curteşti, Hilişeu Horia, George Enescu, Botoşani, Văculeşti, Mihai Eminescu, Leorda, Roma, Suharău, Cristineşti, Havîrna, Dersca, Nicşeni, Stăuceni şi Dorohoi au fost sancţionaţi de inspectorii de prevenire ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani pentru că nu au respectat legislaţia de prevenire a incendiilor şi de mediu în vigoare. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 25.500 lei. Sancţiunile au fost aplicate în urma celor 36 controale executate de inspectorii din cadrul I.S.U. Botoşani în colaborare cu angajaţii Comisariatului Judeţean Botoşani al Gărzii Naţionale de Mediu.
Ceilalţi proprietari care au iniţiat incendii de vegetaţie uscată în ultima perioadă, urmează să fie identificaţi, pe bază de coordonate GPS, şi sancţionaţi.
În perioada 17 – 29 martie, pe teritoriul judeţului Botoşani s-au produs 88 de incendii de vegetaţie uscată, mirişti sau resturi vegetale, care au afectat aproximativ 1.200 ha şi au pus în pericol viaţa oamenilor, locuinţe, obiective socio-economice, reţele de distribuţie a energiei electrice şi căi de comunicaţii.
Valoarea pagubelor depăşeşte 45.000 lei. Aceste incendii au fost generate de acţiunile cetăţenilor pentru igienizarea curţilor, grădinilor şi terenurilor agricole. De asemenea, toate incendiile s-au datorat nerespectării legislaţiei de prevenire a incendiilor şi de mediu în vigoare. Toate procesele-verbale de intervenţie întocmite în urma stingerii incendiilor produse în această perioadă au fost comunicate Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Botoşani, instituţie abilitată cu întocmirea documentaţiilor pentru neacordarea subvenţiilor ce se derulează prin fonduri europene.
“Reamintim că, în conformitate cu prevederile art. 96 pct. 9 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului
proprietarii şi deţinătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligaţia de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Încălcarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice. Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii", a declarat plt. maj. Dorina Lupu, purtator de cuvant al ISU Botosani.