Incendiile din Ucraina se apropie de centrala nucleară de la Cernobîl

Incendiile din Ucraina se apropie de centrala nucleară de la Cernobîl

Incendiile care se manifestă de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt la mai puțin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar serviciile de urgență spun că situația este sub control.

Experții în mediu avertizează că incendiile pot arunca cenușă radioactivă de la locul celui mai grav accident nuclear din lume care a avut loc în 1986, punând în pericol locuitorii din apropiere și din capitala Kiev.

Serviciul pentru Situații de Urgență a transmis într-un comunicat din 13 aprilie că nivelul radiației din regiunea Kievului „nu depășește valorile naturale", iar cele din zona de excluziune din jurul centralei nucleare sunt „neschimbate".

Cu toate acestea, Greenpeace Rusia a avertizat că incendiile care se manifestă în zona de excluziune sunt mai mari decât autoritățile de la Kiev recunosc și prezintă un risc radioactiv, scrie Europa Liberă.

Imagini din satelit de la agenția NASA arată că incendiile au ajuns la marginea orașului abandonat Prîpeat și sunt doar la marginea centralei nucleare dezafectate.

Vânturile puternice au împiedicat eforturile pompierilor care au format bariere pentru a încerca să localizeze incendiul și a permite echipamentelor să pătrundă în zonă.

Incendiile au pornit în 3 aprilie în partea vestică a zonei de excluziune care este nelocuită și s-a extins în pădurile din apropiere, mai scrie Europa Liberă.

Poliția a identificat un tânăr de 27 de ani care este suspectat că a pornit incendiul. Bărbatul le-ar fi spus autorităților că ar fi dat foc unor gunoaie „pentru distracție".

Mai multe regiuni din Ucraina au raportat incendii de vegetație pe fondul condițiilor de secetă.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
119

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
85

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
256

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...