Inca o pacaleala pentru pacient. Cum vom plati majorarea salariilor medicilor

Salariile medicilor vor creste de la 1 octombrie cu 25%. In opinia mea, procentul acesta este un pansament pe cangrena. In cazul medicilor ori discuti de dublari, chiar triplari de lefuri, ori, cu cateva sute de lei in plus pe luna, nu rezolvi mare lucru din problema.

  Dar asta nu o poti face decat daca regandesti sistemul din temelii si scoti medicii din sistemul bugetar (asa cum am mai scris despre asta).

Dar fapt este ca salariile vor creste si costul total al majorarii este de 1,7 miliarde de lei. De unde? Pai, daca medicii sunt bugetari, functionari publici, de la buget, veti spune. Fals! Banii vor veni de la Casa de Sanatate. De aceea, ne si spunea ministrul Banicioiu ca majorarea de lefuri este posibila in virtutea economiilor facute cu cardul de sanatate.

Pai cum se face, veti intreba, poate, ca o categorie de, teoretic, bugetari sunt platiti din banii unor asigurati la un sistem? Nu e o contradictie in termeni? Este. Dar e una care vine din istoria recenta.

In primul an de functionare a Casei de Sanatate, banii acesteia nu erau bani de la buget, ci banii asiguratilor, ai contributorilor la fond. Fondul National de Sanatate era distinct, era colectat de CNAS, nu de ANAF, era gestionat strict de CNAS pentru Sanatate pana la ultimul ban.

Si in acel prim an de gratie, CNAS a terminat pe excedent. Premierul de atunci Adrian Nastase si ministrul de atunci al Finantelor, Mihai Tanasescu, au simtit mirosul banilor si practic au nationalizat acel Fond care a fost inglobat in buget. Asa se face ca CNAS nu mai colecteaza direct banii, nici macar nu stie cat anume s-a colectat, iar indiferent de suma adunata, Ministerul Finantelor ii varsa lunar cat socoteste cu cale. Daca e o luna cu excedent de colectari, cu banii Sanatatii se acopera alte nevoi.

Asa se face ca medicii din spitale sunt, de fapt, o specie aparte de bugetari, platiti de fapt din banii asiguratilor la CNAS. Circuitul este asa: spitalele fac contractele cu CNAS si din aceste contracte isi platesc personalul, de la medic la femeie de serviciu, isi platesc medicamentele si materialele sanitare, aparatele, contractele de mentenanta pentru aparate, utilitatile etc.

In acest moment, fondul de salarii inghite cam 70% din banii unui spital. Tot restul trebuie sa se incadreze in 30%. Dar, desi este asa, spitalul nu are niciun drept asupra stabilirii cuantumului salariilor medicilor. Ca faci o internare pe luna, ca faci 100, ca ai o operatie pe luna, ca ai 100, ca nu ai timp sa bei un pahar cu apa sau sprijini peretii, tot leafa aceea o iei ca bugetar in grila fixa te numesti.

Si acum salariile cresc cu 25%. Cum o sa suporte spitalele aceasta majorare? Pai fie Casa ajusteaza contractele cu spitalele si le majoreaza, conform cresterii fondului de salarii, fie managerul va fi obligat sa mai taie din cei 30%, adica de la medicamente, de la materiale sanitare, de la contracte de mentenanta, de la tot ceea ce conditioneaza in mod esential calitatea actului medical.

Un director de spital imi spunea, sub protectia anonimatului, ca va inchide spitalul, pentru ca nu mai are cum sa functioneze in conditii de siguranta. Ceea ce pacientii nu stiu este ca, de exemplu, majoritatea spitalelor deja nu mai au contracte de mentenanta pentru cele mai multe dintre aparate. In general, mai pastreaza asistenta doar cele de radiologie, pentru ca acolo intervin reglementarile CNCAN si fara avizele acestei institutii aparatul e fortat scos din priza. In rest, Dumnezeu cu mila!

Managerii au toate motivele sa fie ingrijorati pentru ca un precedent contrar exista. Cand au fost majorate salariile din sistemul sanitar cu 100 de lei, nu a avut loc nicio ajustare de contract, iar spitalele au acoperit cum au putut 100 de lei, plus darile aferente sumei nete, deci in total cam 160 de lei/angajat. Cum au putut, am explicat deja. De aceasta data, insa, suma ar fi cu mult mai mare, de-a dreptul sufocanta.

Purtatorul de cuvant al CNAS, Mihaela Tanase, a declarat pentru Ziare.com ca urmeaza o recalculare a tarifelor pe fiecare serviciu decontat de Casa, astfel incat majoararea salariala sa fie acoperita, dar nu a putut sa ofere niciun termen pentru acest demers.

Trebuie ca toate calculele, deloc simple de altfel, sa fie rapid incepute, pentru ca la finalul lui octombrie spitalele trebuie sa poata scoate banii. Si mai e o problema, aceasta modificare de tarife nu a fost prinsa la ultima rectificare bugetara, iar banii CNAS, cum va explicam, de acolo vin. Va fi necesara alta?

Deci, una peste alta, pacientul asigurat oricum va suporta intr-un fel sau altul majorarea salariilor medicilor.

Daca modificara de tarife nu se va produce sau va fi insuficenta, bolnavul va suporta prin conditii mai proaste in spitale. Si vor avea de suferit si medicii, a caror viata se va imbunatati putin in ziua de leafa si se va inrautati in restul lunii cand vor avea si mai putine mijloace de a-si face treaba.

Daca majorarea de tarife se va produce, si CNAS va plati mai mult pentru salariile medicilor, va insemna ca economiile realizate prin cardul de sanatate au fost practic deturnate de la destinatia care ne-a fost anuntata cand ni s-a spus ca banii economisiti vor imbanatati viata pacientului, prin, intelegeam noi, medicamente mai multe, liste de asteptare tot mai mici etc.

In aceste conditii, pacientul nu va avea nimic de castigat de pe urma acestor economii pentru ca, din nou, ele vor fi confiscate de interese electorale si impachetate in mici smecherii.

Ioana Ene Dogioiu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime: „Mă bucur că am reușit să contribui la sprijinirea unei familii pentru care orice ajutor face diferența”! (Video)

astăzi, 13:14

„Tot ce le-a mai rămas este o comunitate unită, care nu vrea să rămână indiferentă la durerea lor și face tot posibilul să dea o mână de ajutor. Tot ceea ce vedeți &icir...

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani, nemulțumit de sporul pentru activitatea desfășurată în zilele libere și sărbători legale!

astăzi, 11:52

Prin acțiunile desfășurate în acea perioadă s-a reușit eliminarea unei serii de pierderi. De partea pozitivă poate fi reținut faptul că angajații din sănătate au în continuar...

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...