Inca 39 de centre de permanenta pentru medicii de familie infiintate la nivel national, cele mai multe la Botosani!

Inca 39 de centre de permanenta pentru medicii de familie infiintate la nivel national, cele mai multe la Botosani!
Un numar de 39 centre de permanenta in care isi desfasoara activitatea medicii de familie au fost infiintate la nivel national, dupa ce, la 1 iunie, au intrat in vigoare noile norme ale Ministerului Sanatatii.

Cele mai multe centre de permanenta au fost deschise in judetul Botosani (7) si in judetul Satu Mare (6). In Teleorman au fost infiintate 4 centre, in timp ce in judetele Hunedoara, Brasov si Valcea au fost organizate cate 3 astfel de unitati. In Mures, Galati si Salaj au fost infiintate cate 2 centre de permanenta, iar in Giurgiu, Braila, Cluj, Arges si Bihor cate 1 centru, informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

De la 1 iunie 2011, Ministerul Sanatatii a impus reguli noi privind desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta.

De asemenea, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie si ale asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda in aceste centre si s-a prevazut obligatia autoritatilor locale de a se implica in sustinerea unitatilor de acest fel deoarece comunitatea locala este beneficiara directa a serviciilor efectuate.

In premiera, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, de catre medicii de familie, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.

"Asigurarea asistentei medicale in centrele de permanenta reprezinta o necesitate in mediul rural, acolo unde avem deficitara acoperirea cu asistenta medicala. Acestea pot fi organizate insa cu succes si in orase sau in localitatile unde au existat cazuri de spitale reprofilate pentru a asigura continuitatea asistentei medicale", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat 21 milioane de lei pentru functionarea centrelor de permanenta. In primul trimestru al acestui an, Ministerul Sanatatii a prevazut un buget de 8,5 milioane de lei pentru centrele de permanenta, dar solicitarea CNAS pentru finantarea centrelor a fost de doar 6 milioane lei, astfel incat au ramas neutilizati peste 2,4 milioane de lei.

In prezent, in Romania functioneaza peste 100 centre de permanenta, in care activeaza 755 medici. Un numar de 62 centre de permanenta functioneaza intr-un spatiu pus la dispozitie de autoritatea locala. Mai sunt in procedura de infiintare inca 106 centre de permanenta, scrie ziare.com.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
214

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
42

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
253

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...