În curând, vom uita de bancnote! Vom plăti cu ceasul sau cu telefonul

În curând, vom uita de bancnote! Vom plăti cu ceasul sau cu telefonul
Banii cash ar putea fi în curând de domeniul trecutului, existând posibilitatea de a plăti totul printr-o apăsare a ceasului sau mai probabil pe mobil, scrie ziarul britanic The Guardian.

Dave Birch, directorul companiei britanice de consultanţă în domeniul tranzacţiilor electronice "Consult Hyperion", are cuvinte aspre la adresa BCE. "Ar trebui urmăriţi în justiţie pentru tipărirea bancnotei de 500 de euro. Ce posibilă utilizare a ei ar putea exista, dacă nu pentru tranzacţii ilegale?", spune el, transmite Agerpres.

Banii devin tot mai virtuali. Din ce în ce mai multe tranzacţii sunt digitale oricum, dar în curând chiar şi cele pentru care credem că banii cash sunt esenţiali - operaţiunile cu valoare scăzută care constituie circa 65% ca volum (dar mult mai puţin ca valoare) din tranzacţiile anuale din Marea Britanie - se vor face digital.

Britanicii își pot plăti prânzul cu un ceas

De anul viitor, londonezii îşi vor putea folosi cardurile Visa pe monitoare în autobuze şi staţiile de metrou pentru a-şi plăti călătoriile. Se poate folosi şi un ceas care costă 99 de lire şi care poate fi încărcat cu bani şi utilizat pentru a plăti masa de prânz/cafele/vin, în lanţuri ca Pret A Manger, metrou, McDonalds sau Oddbins. Tranzacţiile sunt limitate la maximum 15 lire odată şi sunt disponibile şi pentru părinţii care doresc ca odraslele lor să-şi plătească unele lucruri. Birch crede însă că sistemul "watch2pay" va fi un eşec: "Copiii nu poartă ceasuri. Îşi folosesc celularele", spune el.

Tocmai mobilul este cel care va potenţa schimbarea modului în care cheltuim banii. Sandra Quinn, director de comunicare la Payments Council, care se ocupă de tranzacţiile la băncile de compensare majore, spune: "Unul dintre lucrurile importante pe care le-am examinat este dacă există suficient interes în rândul băncilor de a dezvolta o structură de plată prin celular. Foloseşti mobilul pentru a transfera bani, să zicem, celui mai bun prieten - trimiţi băncii textul şi îi spui să-i trimită lui Pete 20 de lire".

Sună futurist? Ceva similar are loc în Africa din 2003: numit M-PESA (stabilit cu finanţare de la "Department for International Funding and Development" din Marea Britanie), le permite oamenilor să transfere credite pe telefoane mobile, pe care le pot schimba apoi pentru cash în diferite puncte de vânzare.

Omului îi place să simtă banul în mână

Adevărata problemă este însă atitudinea oamenilor faţă de bani şi tranzacţii. Ei ţin la felul vechi de a face lucrurile. Atunci când "Payments Council" a anunţat în urmă cu doi ani că cecurile vor fi eliminate treptat până în octombrie 2018, s-au auzit proteste vehemente şi s-a ajuns la interpelări în Parlament. S-au semnat "Early Day Motions", echivalentul parlamentar al unei petiţii pe Facebook. În faţa furtunii mass-media, Consiliul a cedat. Cecurile pot rămâne.

Dar, în secret, experţii se aşteaptă ca ele să dispară. Quinn spune că tinerii de 18 ani - care obişnuiesc să cumpere lucruri online, fie folosind carduri, fie credite Facebook, vaucere iTunes, PayPal sau alte metode virtuale - probabil că nu vor dori să mai folosească o bucată de hârtie. Vor avea un sistem de tip M-PESA care le va permite să plătească şi un constructor şi prânzuri şcolare.

Birch este şi mai caustic: "Sunt exasperat că Payments Council a revenit privind dispariţia cecurilor. Există o mulţime de ţări în care oamenii nici nu ştiu ce este un cec. Ideea ca până în 2018 să nu fii capabil să faci cu un mobil nimic din ceea ce poţi face cu un petic de hârtie şi un pix este ridicolă".

 

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
17

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
37

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
72

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...