În ce situaţii NU poţi fi concediat!

În ce situaţii NU poţi fi concediat!
Legislaţia muncii oferă protecţie nu unor categorii de angajaţi, ci salariaţilor care, indiferent de categoria în care se încadrează, se află în anumite situaţii de natură să ducă la suspendarea contractului individual de muncă, spune Cosmin Vasile, partener al casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP).

Astfel, articolul 60 din Codul Muncii stabileşte că este interzisă concedierea salariaţilor în următoarele situaţii:

- pe durata incapacităţii temporare de muncă (concediu medical) şi pe durata concediului pentru carantină;
- pe durata în care femeia salariată este gravidă şi pe durata concediului de maternitate;
- pe durata concediului pentru creşterea copilului şi pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav;
- pe durata îndeplinirii serviciului militar;
- pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical;
- pe durata efectuării concediului de odihnă.

"Această protecţie nu este una absolută, angajatorul putând emite decizia de concediere la momentul încetării împrejurării care a dus la suspendarea contractului individual de muncă. Mai mult, aceste interdicţii nu se aplică în cazul concedierilor care intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului", arată Cosmin Vasile, pentru Realitatea. net.

În momentul întocmirii listelor de concedieri, angajatorul trebuie să ţină cont de anumite criterii sociale, precizează avocatul ZRP. Articolul 81 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional stabileşte că vor fi afectate în primul rând persoanele care cumulează două sau mai multe funcţii, persoanele care îndeplinesc condiţiile de vârstă şi stagiu, dar care nu au solicitat pensionarea şi persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, la cererea lor.

"În măsura în care aceste criterii nu sunt suficiente, deoarece numărul posturilor ce urmează să fie desfiinţate este mai mare decât cel al salariaţilor aflaţi în una din aceste situaţii, vor fi afectate în primul rând persoanele care nu au copii în întreţinere", completează Cosmin Vasile.

Persoanele protejate, afectate în ultimul rând, sunt femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngriire copii, persoanele care au calitatea de unic întreţinător de familie, salariaţii care mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor. De asemenea, în cazul în care doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate ar putea fi afectaţi de o astfel de măsură, urmează să se desfacă doar contractul de muncă al soţului care are venitul mai mic.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de colectare deșeuri electrice și electronice în municipiul Botoșani, iată care sunt punctele de colectare!

astăzi, 18:41
5

De ce să predai spre reciclare deșeurile de echipamente electrice?Deșeurile electrice și electronice conțin pe de-o parte substanțe periculoase pentru mediu și sănătate și pe de altă pa...

Botoșănean prins la ieșirea din oraș conducând fără permis o mașină cu numere false!

astăzi, 18:11
31

În cursul zilei de luni,29 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani –Biroul Rutier au oprit pe Șoseaua Iașului din municipiul Botoșani un autoturism condus...

Alexandra Huțu: „Pentru cinstirea veteranilor de război, continuăm și în acest an Concursul de eseuri „Eroul de lângă mine” (Foto)

astăzi, 17:20
38

Concursul este destinat elevilor botoșăneni și urmărește valorificarea și transmiterea experiențelor veteranilor de război botoșăneni și ale familiilor acestora în conștiința elevil...