În ce situaţii li se poate suspenda şoferilor permisul auto

Şoferii pot fi sancţionaţi cu suspendarea permisului auto pentru mai multe fapte de natură contravenţională, printre care se numără trecerea pe culoarea roşie a semaforului sau neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni. De asemenea, aceştia pot rămâne fără permis şi în situaţia în care acumulează multe puncte de penalizare.

Şoferii care încalcă prevederile Codului rutier sunt sancţionaţi, în principal, cu amendă sau cu avertisment. Totuşi, în funcţie de gravitatea faptelor, aceştia pot să primească şi sancţiuni complementare.

Sancţiunile contravenţionale complementare -- printre care se numără şi suspendarea pe timp limitat a exercitării dreptului de a conduce maşini -- au ca scop, potrivit actului normativ amintit, "înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului".

Suspendarea permisului auto poate fi pentru 30, 60 sau 90 de zile, în funcţie de contravenţiile săvârşite de conducătorii de autovehicule. Astfel, în afară de patru sau cinci puncte-amendă, aceştia riscă o suspendare de 30 de zile atunci când:

-depăşesc coloanele de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
-nu acordă prioritate pietonilor care traversează regulamentar şi care se află pe sensul deplasării autovehiculului;
-nu acordă prioritate vehiculelor care au acest drept;
-trec pe culoarea roşie a semaforului;
-nu respectă regulile de depăşire;
-nu respectă semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
-nu se prezintă la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat doar pagube materiale (cu anumite excepţii).

Suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile, pe lângă o sancţiune de şase-opt puncte-amendă, se aplică şoferilor în următoarele situaţii:

-nerespectarea regulilor de prioritate, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie cu pagube materiale;
-nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public;
-nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
-circulaţia pe sens opus (exceptând depăşirile regulamentare).

În ceea ce priveşte suspendarea permisului auto pentru 90 de zile, această sancţiune complementară celor 9-20 de puncte-amendă se aplică dacă şoferii:

-conduc sub influenţa băuturilor alcoolice (dacă fapta nu constituie infracţiune);
-conduc un vehicul cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie (constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român);
-nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte/în curs de coborare sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
-depăşesc cu peste 50 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care se află şi pentru categoria autovehiculului condus, acest lucru fiind constatat cu ajutorul unui radar.

Atenţie! În cazul conducătorilor de autovehicule care săvârşesc din nou una dintre aceste fapte sancţionate cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile, într-o perioadă de şase luni de la momentul restituirii permisului, suspendarea se majorează automat cu încă 30 de zile.

Permisul se suspendă şi la acumularea a 15 puncte de penalizare

În afară de situaţiile specifice prezentate anterior, suspendarea permisului auto mai poate fi dispusă, conform Codului rutier, atunci când şoferii săvârşesc contravenţii ce cumulează 15 puncte de penalizare.

Într-un astfel de caz, suspendarea este valabilă timp de 30 de zile, măsura fiind dispusă de către şeful poliţiei rutiere din judeţul (sau municipiul Bucureşti) în evidenţa căruia se află şoferul.

Dacă în 12 luni de la data expirării suspendării conducătorii de autovehicule adună din nou cel puţin 15 puncte de penalizare, suspendarea aplicabilă este dublă: 60 de zile.

Printre principalele contravenţii pentru care poliţiştii rutieri aplică puncte de penalizare se numără următoarele:

-folosirea telefonului mobil în timpul conducerii (exceptându-le pe cele care au dispozitiv de tip "hands free"/"mâini libere") - două puncte de penalizare;
-depăşirea cu 10-20 km/h a limitei legale de viteză - două puncte de penalizare;
-oprirea neregulamentară - două puncte de penalizare;
-depăşirea cu 21-30 km/h a limitei legale de viteză - trei puncte de penalizare;
-nepăstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de vehiculul din faţă, dacă astfel s-a produs un accident cu pagube materiale - trei puncte de penalizare;
-staţionarea neregulamentară - trei puncte de penalizare;
-nerespectarea obligaţiei de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de siguranţă - trei puncte de penalizare;
-depăşirea cu 31-40 km/h a limitei legale de viteză - patru puncte de penalizare;
-depăşirea cu 41-50 km/h a limitei legale de viteză - şase puncte de penalizare.

Actul normativ precizat stabileşte, de asemenea, că permisul poate fi suspendat pentru 90 de zile (de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta):

-atunci când fapta şoferului a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice;
-în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă regula de circulaţie încălcată se sancţionează cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

Hotărârea de suspendare a permisului este comunicată în maximum zece zile de la data constatării ultimei contravenţii.

Apoi, în cel mult cinci zile de la primirea înştiinţării scrise, şoferii trebuie să predea permisul auto la unitatea de poliţie în raza căreia domiciliază, îşi au reşedinţa sau locuiesc, după caz.

În cazul suspendării pentru cumulul de puncte de penalizare, neprezentarea nejustificată a contravenientului la poliţie în intervalul de cinci zile atrage majorarea perioadei de suspendare cu 30 zile.

Important! În mod obişnuit, punctele de penalizare sunt anulate după şase luni de la data constatării contravenţiei. La suspendarea permisului auto, sunt anulate automat toate punctele de penalizare acumulate.

Perioada de suspendare poate fi redusă la cerere

Legislaţia rutieră prevede şi posibilitatea de a cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. Acest lucru se poate face dacă şoferii promovează un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie şi dacă îndeplinesc anumite condiţii.

"Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenient se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, în cazul în care sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile", dispune Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.

Verificarea se face, mai precis, prin intermediul unui test-grilă cu 15 întrebări din legislaţia rutieră. Pentru promovarea acestuia sunt necesare cel puţin 13 răspunsuri corecte.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, pentru ca şoferii să beneficieze de reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile a dreptului de a conduce maşini sunt următoarele:

-promovarea testului de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
-să fi obţinut permisul cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
-în ultimii trei ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare n-au beneficiat de o astfel de măsură;
-în ultimii doi ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara n-au mai avut permisul suspendat.

Măsura reducerii suspendării nu este valabilă dacă:

-perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
-şoferii au adunat din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a permisului;
-şoferii au fost implicaţi într-un accident din care au rezultat numai pagube materiale, aflându-se sub influenţa alcoolului;
-sancţiunea contravenţională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

Atenţie! În anumite situaţii, prezentarea şoferilor la poliţie pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie este obligatorie.

AVOCATNET.RO

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...