IMAS: Modelele tinerilor sunt Bruce Lee, Mircea Badea, Ţiriac sau CTP

Studiul "Activism civic ÅŸi atitudini faţă de protest în rândul tinerilor din România", realizat de IMAS pentru MiliÅ£ia Spirituală are rezultate surprinzătoare.

Tinerii îÅŸi caută modele de viaţă în generaÅ£iile mai vârstnice, fie din propria familie, fie personalităţi din spaÅ£iul public. După cum am putut observa, tinerii intervievaÅ£i socializează destul de puÅ£in cu persoanele din generaÅ£ia lor, astfel că nu este o surpriză faptul că majoritatea nu declară că au modele în rândul cogenerilor. Cei care totuÅŸi îÅŸi găsesc modele printre colegi, spun că aceia pe care îi apreciază sunt pattern-uri comportamentale pentru modestia de care dau dovadă.

Printre personalităţile publice despre care tinerii spun că ar fi modelele lor în viaţă se află actori sau cântăreÅ£i (Bruce Lee ÅŸi Tudor Gheorghe), vedete TV sau jurnaliÅŸti (Andi Moisescu, Mircea Badea, Cristian Tudor Popescu), dar ÅŸi oameni de afaceri (Ion Å¢iriac), oameni politici sau personalităţi cu expunere politică (Mugur Isărescu, Madelaine Albright) sau savanÅ£i ÅŸi oameni de cultură (George Vâlsan, Titu Maiorescu).

De remarcat este faptul că participanÅ£ii la cercetare care "se proiectează" în personalităţi publice sunt cei care studiază/ au studiat discipline umaniste precum ÅŸtiinÅ£e politice, filosofie sau geografie, iar modele de viaţă din propria familie (bunicul, unchiul sau fraÅ£i mai mari) au tinerii care s-au orientat spre studiul disciplinelor tehnice sau al celor economice. În jurnaliÅŸti ÅŸi persoane cu expunere mediatică se recunosc mai degrabă studenÅ£i la facultăţi de management sau construcÅ£ii. Există ÅŸi studenÅ£i care îÅŸi desemnează drept modele de viaţă profesorii (atât din liceu cât ÅŸi din facultate), pentru ceea ce ei au numit "calităţi intelectuale", descrise prin erudiÅ£ie ÅŸi competenÅ£e deosebite în comunicare.

Se pare că oamenii politici sunt apreciaÅ£i mai ales pentru modul în care îÅŸi continuă activitatea după terminarea unui mandat oficial de reprezentare publică, iar savanÅ£ii pentru efortul lor de fondare a unor instituÅ£ii care au importanţă la nivel naÅ£ional; exemplul avansat de unul dintre respondenÅ£i fiind savantul George Vâlsan, pentru înfiinÅ£area învăţământului universitar geografic în România. Principalele calităţi pentru care sunt admiraÅ£i jurnaliÅŸtii sunt curajul ÅŸi moralitatea.

Se poate observa că tinerii intervievaÅ£i în studiul calitativ nu au modele din rândul clasei politice a prezentului. Mai mult, dinamica discuÅ£iilor de grup a dovedit o slabă capacitate de a negocia criteriile pe baza cărora tinerii îÅŸi aleg modelele. Ar mai fi de remarcat că niciunul dintre modele declarate nu este ales pentru capacitatea de a concentra energii sociale (cu excepÅ£ia notabilă a savantului George Vâlsan) sau pentru activitatea politică ÅŸi socială. (Realitatea.net)

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Olimpiada Națională a Sportului Școlar la Volei de la Vorona și-a desemnat echipele câștigătoare! (Foto)

astăzi, 12:40

În perioada 15-18 mai 2025, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare È™i Sfânt” Vorona a fost gazda Olimpiadei NaÈ›ionale a Sportului Școlar, etapa naÈ›ională, la volei pentru gim...

Polițiștii botoșăneni curăță apele de plasele de pescuit ilegale! (Foto, Video)

astăzi, 12:22

PoliÅ£iÅŸtii de frontieră botoșăneni au îndepărtat, în ultima săptămână, de pe luciul de apă, aproximativ 400 metri de plase de pescuit descoperite pe suprafaÅ£a râului...

Prezentări de carte și discuții cu autorii în cadrul Seminarului Eminescu de la Ipotești! (Foto)

astăzi, 11:50

Memorialul IpoteÈ™ti – Centrul NaÈ›ional de Studii „Mihai Eminescu” anunță prezentări de carte È™i discuÈ›ii cu autorii, în cadrul Seminarului Eminescu, ediÈ›ia a XII-a, car...