IMAS: Modelele tinerilor sunt Bruce Lee, Mircea Badea, Ţiriac sau CTP

Studiul "Activism civic şi atitudini faţă de protest în rândul tinerilor din România", realizat de IMAS pentru Miliţia Spirituală are rezultate surprinzătoare.

Tinerii îşi caută modele de viaţă în generaţiile mai vârstnice, fie din propria familie, fie personalităţi din spaţiul public. După cum am putut observa, tinerii intervievaţi socializează destul de puţin cu persoanele din generaţia lor, astfel că nu este o surpriză faptul că majoritatea nu declară că au modele în rândul cogenerilor. Cei care totuşi îşi găsesc modele printre colegi, spun că aceia pe care îi apreciază sunt pattern-uri comportamentale pentru modestia de care dau dovadă.

Printre personalităţile publice despre care tinerii spun că ar fi modelele lor în viaţă se află actori sau cântăreţi (Bruce Lee şi Tudor Gheorghe), vedete TV sau jurnalişti (Andi Moisescu, Mircea Badea, Cristian Tudor Popescu), dar şi oameni de afaceri (Ion Ţiriac), oameni politici sau personalităţi cu expunere politică (Mugur Isărescu, Madelaine Albright) sau savanţi şi oameni de cultură (George Vâlsan, Titu Maiorescu).

De remarcat este faptul că participanţii la cercetare care "se proiectează" în personalităţi publice sunt cei care studiază/ au studiat discipline umaniste precum ştiinţe politice, filosofie sau geografie, iar modele de viaţă din propria familie (bunicul, unchiul sau fraţi mai mari) au tinerii care s-au orientat spre studiul disciplinelor tehnice sau al celor economice. În jurnalişti şi persoane cu expunere mediatică se recunosc mai degrabă studenţi la facultăţi de management sau construcţii. Există şi studenţi care îşi desemnează drept modele de viaţă profesorii (atât din liceu cât şi din facultate), pentru ceea ce ei au numit "calităţi intelectuale", descrise prin erudiţie şi competenţe deosebite în comunicare.

Se pare că oamenii politici sunt apreciaţi mai ales pentru modul în care îşi continuă activitatea după terminarea unui mandat oficial de reprezentare publică, iar savanţii pentru efortul lor de fondare a unor instituţii care au importanţă la nivel naţional; exemplul avansat de unul dintre respondenţi fiind savantul George Vâlsan, pentru înfiinţarea învăţământului universitar geografic în România. Principalele calităţi pentru care sunt admiraţi jurnaliştii sunt curajul şi moralitatea.

Se poate observa că tinerii intervievaţi în studiul calitativ nu au modele din rândul clasei politice a prezentului. Mai mult, dinamica discuţiilor de grup a dovedit o slabă capacitate de a negocia criteriile pe baza cărora tinerii îşi aleg modelele. Ar mai fi de remarcat că niciunul dintre modele declarate nu este ales pentru capacitatea de a concentra energii sociale (cu excepţia notabilă a savantului George Vâlsan) sau pentru activitatea politică şi socială. (Realitatea.net)

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanți la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...

Reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani!

astăzi, 15:35

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creșterea vârstei de pensionare. „Vom avea o cre...

Valeriu Iftime: „Eu aş vrea să rămân fără loc de muncă azi, dacă s-ar putea! Să dau Consiliul Judeţean la Iaşi sau Suceava, ca să ne unim!”

astăzi, 15:10

Ilie Bolojan este pe un sens unic, fără întoarcere, în ceea ce priveşte reformarea statului român, şi nu are de gând să se oprească indiferent de grevele, presiunile şi ...